Διεθνής Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού

images (2)

 

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης της UNESCO η πρώτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (φέτος η 7η Νοεμβρίου 2024) έχει ανακηρυχτεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοεκφοβισμού (International day against violence and bullying at school including cyberbullying).

Η βία και ο εκφοβισμός στα σχολεία είναι ζητήματα που επηρεάζουν την ψυχική και συναισθηματική υγεία πολλών μαθητών και μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη μάθηση, την αυτοπεποίθηση και την ευημερία τους. Με την απόφασή τους να ορίσουν αυτή την Παγκόσμια Ημέρα, τα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού UNESCO αναγνωρίζουν ότι η ενδοσχολική βία, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων στην εκπαίδευση, την υγεία και την ευημερία.

Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός περιλαμβάνουν σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση, χλευασμό, απειλές και προσβολές, που προκαλούν φόβο, απογοήτευση και απομόνωση στους μαθητές. Ο εκφοβισμός μπορεί να είναι είτε πρόσωπο με πρόσωπο, μπορεί όμως και όχι. Στις μέρες μας η χρήση του ίντερνετ ως μέσου επικοινωνίας, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (πχ Instagram, TikTok) και των πλατφορμών επικοινωνίας (πχ Viber, Messenger) είναι όλο και πιο συχνή και πιο διαδομένη.

Ο κυβερνοεκφοβισμός, που συμβαίνει μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, είναι μια νέα απειλή για τους μαθητές και μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια. Επειδή ο εκφοβισμός αυτός πραγματοποιείται στο διαδίκτυο, συχνά διαρκεί όλο το εικοσιτετράωρο και μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Μεγαλύτερη είναι η ζημιά στο θύμα μέσα από ομαδικές συνομιλίες και αναρτήσεις.

Θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε τέτοια φαινόμενα στο σχολικό μας περιβάλλον. Τα παντα ξεκινούν από τους γονείς και από το οκογενειακό περιβάλλον. Ακουλουθούν οι καθηγητές και το σχολείο. Αλλά μεγάλη ευθύνη και η δική μας, των μαθητών. Πρέπει εμείς οι μαθητές, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, να πάρουμε ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού.

Θα μπορούσαμε να κάνουμε βήματα για την προστασία των ευάλωτων μαθητών όπως η

  • Καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και του σεβασμού: Είναι σημαντικό να προωθούμε την κατανόηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα στην τάξη, και να ενισχύουμε τη σημασία της ομαδικότητας.
  • Εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες και την ασφάλεια: Η γνώση των κινδύνων του διαδικτύου και των εργαλείων ασφαλείας είναι κλειδί για την πρόληψη του κυβερνοεκφοβισμού.
  • Αναφορά περιστατικών: Οι μαθητές πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και ενθαρρυμένοι να αναφέρουν οποιαδήποτε μορφή εκφοβισμού στους δασκάλους ή στους γονείς τους.
  • Στήριξη από ειδικούς: Σε περιπτώσεις έντονου εκφοβισμού, η βοήθεια από συμβούλους και ψυχολόγους μπορεί να είναι πολύτιμη.

Πρέπει να προστατεύσουμε όλους εκείνους τους συμμαθητές μας που το έχουν ανάγκη. Μπορούμε να σταθούμε δίπλα τους.

Είναι και δική μας ευθύνη. Μαζί θα τα καταφέρουμε να μην υπάρξει άλλος μαθητής θύμα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.

Έλενα

Όμιλος Δημοσιογραφίας

6ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης

 

 

Πηγές:

  1. https://www.sansimera.gr/worldays/597
  2. blogs.sch.gr, 7 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένου του Κυβερνοεκφοβισμού (cyberbullying) – 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΑΜΑ Νομού Καρδίτσας
  3. Wikipedia, Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (Ελλάδα) – Βικιπαίδεια

 

Σχολιάστε