Επιμέλεια άρθρου:Παπαγιάννη Αθηνά
Κόκκινα αυγά
Το Πάσχα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές, αλλά το έθιμο του βαψίματος των αυγών είναι πιθανό να συνδέεται με παγανιστικές παραδόσεις. Τα αυγά έχουν συσχετιστεί με παγανιστικές εορτές για την Άνοιξη, καθώς είναι σύμβολα της νέας ζωής. Από χριστιανικής απόψεως, λέγεται ότι τα αυγά αναπαριστούν την ανάσταση του Ιησού από τον τάφο. Η διακόσμηση και το βάψιμο των αυγών χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και παλιότερα βάσει κάποιων πηγών. Μία πιθανή εξήγηση για αυτό το έθιμο, είναι ότι τα αυγά είχαν επίσημα απαγορευτεί ως τροφή, κατά την διάρκεια της νηστείας και έτσι οι άνθρωποι τα έβαφαν και τα διακοσμούσαν για να σηματοδοτήσουν το τέλος της περιόδου της νηστείας και της στέρησης. Έπειτα τα έτρωγαν το Πάσχα ως εορτασμό.
Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού. Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφηκαν κόκκινα. Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.
Πασχαλινός λαγός
Το έθιμο του συσχετισμού ενός λαγού με το Πάσχα παρουσιάστηκε ως έθιμο σε προτεσταντικές περιοχές στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα, αν και καθιερώθηκε κατά τον 19ο αιώνα. To έθιμο αυτό δημιουργήθηκε ως εκδήλωση της απόρριψης των καθολικών πασχαλινών εθίμων από τους Προτεστάντες. H γέννηση των λαγών την άνοιξη στα λιβάδια θεωρήθηκε ένα σημάδι γέννησης και ανανέωσης.
Πηγές