Η υγιεινή διατροφή

Επιμέλεια άρθρου Αικατερίνη Μπακαλάκη

Η ετυμολογία της λέξης διατροφή παραπέμπει σε τροφή μέσω ενός συστήματος ή κάποιας οδού (δια+τροφή). Τι είναι η τροφή; Κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν οργανισμό προκειμένου για τη θρέψη του. Τι είναι θρέψη; Αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία τα τρόφιμα μεταβολίζονται από τον οργανισμό, δηλαδή περιλαμβάνει την πρόσληψη της τροφής, την απορρόφηση, την αφομοίωση,  τον καταβολισμό και την απέκκρισή της. Επομένως η διατροφή του ανθρώπου είναι το σύνολο των τροφίμων (και ροφημάτων) που επιλέγει να καταναλώσει κάποιος για τη διατήρησή του στη ζωή.

Υγιεινή διατροφή ονομάζουμε αυτή που παρέχει στο σώμα απαραίτητα συστατικά: υγρά, επαρκή αμινοξέα από πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και επαρκείς θερμίδες. Οι προϋποθέσεις για μια ισορροπημένη διατροφή συναντώνται σε μία ποικιλία φυτικής και ζωικής προέλευσης. Η υγιεινή διατροφή υποστηρίζει τις ενεργειακές ανάγκες και παρέχει στον άνθρωπο θρέψη χωρίς έκθεση σε τοξικά και υπερβολική πρόσληψη βάρους από την κατανάλωση υπέρμετρων ποσοτήτων. Επιπλέον, όταν η έλλειψη θερμίδων δεν αποτελεί σημαντικό ζήτημα, η κατάλληλα ισορροπημένη διατροφή (σε συνδυασμό με σωματική άσκηση) θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, παθήσεις τις καρδιάς, διαβήτη, υπέρταση και καρκίνο.

Η υγιεινή διατροφή είναι απλή, σύμφωνα με τον Marion Nestle, ο οποίος εκφράζει τη γενική άποψη μεταξύ των επιστημόνων που μελετούν τη διατροφή:

“Οι βασικές αρχές της καλής διατροφής είναι τόσο απλές που μπορώ να τις συνοψίσω σε δέκα μόνο λέξεις: να τρως λιγότερα, να κινείσαι περισσότερο, να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά. Δηλαδή, συνοπτικά, σε πέντε λέξεις: να μην επιλέγεις πρόχειρο φαγητό. Ακολούθησε αυτές τις οδηγίες και θα έχεις καταφέρει την πρόληψη των κυριότερων ασθενειών – της στεφανιαίας καρδιακής νόσου, ορισμένων μορφών καρκίνου, του διαβήτη, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της οστεοπόρωσης και πολλών άλλων. Φαίνεται να είναι οι πιο πολύπλοκες διαιτητικές συστάσεις πολλών υγειονομικών οργανώσεων και εθνικών και διεθνών κυβερνήσεων – οι σαράντα «βασικές συστάσεις» των κατευθυντήριων γραμμών του 2005 για τα διαιτητικά προϊόντα. Αν και μπορεί να αισθανθείτε ότι οι συμβουλές για τη διατροφή αλλάζουν διαρκώς, οι βασικές ιδέες πίσω από τις τέσσερις οδηγίες μου δεν έχουν αλλάξει σε μισό αιώνα. Και αφήνουν αρκετό χώρο για την απόλαυση των τροφίμων.”

Ο David L. Katz, ο οποίος εξέτασε τις πιο διαδεδομένες διατροφές το 2014, σημείωσε:

“Μια δίαιτα ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, κυρίως φυτικής προέλευσης, συνδέεται αποφασιστικά με την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών και είναι σύμφωνη με τα σημαντικότερα συστατικά των φαινομενικά διακριτών διαιτητικών προσεγγίσεων.”

Συμπερασματικά, προκύπτει πως η υγιεινή διατροφή πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας, λόγω των θετικών αποτελεσμάτων στην ανθρώπινη υγεία. Ανάλογα όμως με την ηλικία του κάθε ατόμου, ο κάθε άνθρωπος πρέπει να τρέφεται διαφορετικά.

Οι βασικές συστάσεις της Ένωσης Ελλήνων Διαιτολόγων για την ηλικία αυτή είναι :

1. Να μην παραλείπονται κύρια γεύματα.

2. Το πρωινό είναι από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας.

3. Να μην καταναλώνονται μεταξύ των γευμάτων πρόχειρες τροφές. Οι πρόχειρες τροφές περιέχουν αρκετό λίπος, αλάτι και κενές θερμίδες. Γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο.

4. Λιγότερα λίπη και ζάχαρη.

5. Κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες.

6. Άφθονα φρούτα και λαχανικά.

7. Κατανάλωση ποικιλίας τροφών καθημερινά.

8. Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους.

9. Αργό μάσημα.

10. Άφθονο νερό.

11. Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.

12. Να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών.

13. Να αποφεύγεται το πολύ αλάτι.

14. Άσκηση καθημερινά.

Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα κατά την εφηβεία αποτελεί το θεμέλιο λίθο ενός γενικότερα ισορροπημένου τρόπου ζωής που εξασφαλίζει υγεία, καλαισθησία, ευχαρίστηση, καλές ανθρώπινες σχέσεις και μακροζωία.

Πηγές:https://el.wikipedia.org

 http://youth-health.gr

Εικόνα άρθρου:Φωτογραφία από silviarita