Χριστουγεννιάτικο γλυκόξινο κοτόπουλο με αποξηραμένα φρούτα

ΥΛΙΚΑ
3 κ. σ. ελαιόλαδο
500 γραμμ. κρεμμυδάκια μικρά (κοκκάρια)
2 – 3 σκελίδες ολόκληρες σκόρδο
2 κ. σ. πάπρικα καυτερή
4 κόκκοι μπαχάρι
2 γαρίφαλα
1/2 ξυλάκι κανέλα
6 -10 σύκα αποξηραμένα
6 -10 δαμάσκηνα αποξ.
6 -10 βερίκοκα αποξ.
2 κ. σ. σταφίδα ξανθή
12 κάστανα προβρασμένα
1 κ. σ. μέλι θυμαρίσιο
1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
2 κ. σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 καθαρισμένο ρόδι για το σερβίρισμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βελούδινος πουρές πατάτας για το σερβίρισμα
Για τη μαρινάδα:
2 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. ξύδι
1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
2 δαφνόφυλλα
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού (ακέρωτη)
1 κλαδάκι Θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Τοποθετούμε τις μερίδες του κοτόπουλου σε γυάλινο ή πυρίμαχο σκεύος. Τις περιχύνουμε με μαρινάδα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί το κοτόπουλο 5 – 6 ώρες ή ακόμα καλύτερα το αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει. Φυλάμε τη μαρινάδα για αργότερα.
Σε πλασωτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο απ όλες τις πλευρές για 6 – 7. Το βγάζουμε σε πιατέλα. Προσθέτουμε στο ίδιο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την πάπρικα, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα και την κανέλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σωταριστούν για 10. Τότε προσθέτουμε τα σύκα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα , τις σταφίδες και περιχύνουμε με το μέλι. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στη κατσαρόλα, μπήγουμε τα κάστανα εδώ και εκεί και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Προσθέτουμε τη μαρινάδα, το νερό ή το ζωμό .
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Όταν μαλακώσει το κοτόπουλο το βγάζουμε σε ανοιχτή πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Αφήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να γλασάρει καλά (να πυκνώσει), μέχρι να γίνει σαν σιρόπι με χοντρές φουσκάλες. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Αραδιάζουμε γύρω από το κοτόπουλο τα κρεμμυδάκια, τα κάστανα και τα σύκα, περιχύνουμε με τη γλασαρισμένη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το ρόδι . Πασπαλίζουμε την πιατέλα με πουδραρισμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε με βελούδινο πουρέ πατάτας .
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.


