Η ώρα της Γης (Earth hour)

earth

Γράφει ο Σπύρος Κουσαρίδης μαθητής του Α3

Σε λίγες μέρες καλούμαστε να συμμετέχουμε για άλλη μια φορά στην ώρα της Γης. Η ώρα της Γης είναι μια παγκόσμια δράση που διοργανώνεται από τον WWF μία φορά τον χρόνο. Κατά τη διάρκειά της, άνθρωποι από όλο τον κόσμο σβήνουν οποιαδήποτε μη απαραίτητη πηγή ηλεκτρισμού για μία ώρα, τόσο για να εξοικονομείται ενέργεια όσο και  συμβολικά, σαν μια κίνηση διαμαρτυρίας υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου κάθε χρόνο.

 Η ώρα της Γης ξεκίνησε με πρωτοβουλία του τμήματος του WWF του Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007. Το 2004 ο WWF του Σίδνεϊ ήρθε σε επαφή με ένα διαφημιστικό πρακτορείο σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Αυστραλών για την κλιματική αλλαγή. Η ιδέα για μια μεγάλης κλίμακας διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2006, με τον τίτλο «The Big Flick». Η εταιρεία Fairfax Media μαζί με τον τότε δήμαρχο του Σίδνεϊ Clever Moore συμφώνησαν να υποστηρίξουν την ώρα της Γης. Η ώρα της Γης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 31 Μαρτίου του 2007, από τις 19:30 έως τις 20:30 ώρα Σίδνεϊ.

Το 2017 στην ώρα της Γης συμμετείχαν 187 χώρες και έσβησαν τα φώτα σε 12.000 μνημεία. Επιπρόσθετα, την ίδια χρονιά ψηφιακά υπήρξαν σχεδόν 1 εκατομμύριο αναφορές στο γεγονός παγκοσμίως. Την επόμενη χρονιά, στην ώρα της Γης συμμετείχαν 188 χώρες και έσβησαν τα φώτα σε 18.000 μνημεία. Επίσης το 2018 έγιναν περίπου 3,5 δις. αναφορές στην ώρα της Γης από ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η «Ώρα της Γης» έχει στόχο μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων, των κοινοτήτων, αλλά και των ανθρώπων ξεχωριστά να προχωρήσουν σε μικρές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε συνεχή βάση.  Όλες μαζί αυτές οι μικρές αλλαγές είναι που θα κάνουν τη διαφορά.

 Το 2020 η ώρα της Γης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαρτίου, από τις 20:30 μέχρι τις 21:30. Το 2020, οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια σημαντικών παγκόσμιων διασκέψεων και φόρουμ για τον καθορισμό της περιβαλλοντικής ατζέντας για την επόμενη δεκαετία και μετά. Θα ληφθούν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις σχετικά με την κλιματική δράση, τη φύση και τη βιώσιμη ανάπτυξη – αποφάσεις που θα επηρεάσουν άμεσα την τύχη της ανθρωπότητας και τον πλανήτη μας για τα επόμενα χρόνια.  Μαζί, μπορούμε να μιλήσουμε και να δείξουμε στους παγκόσμιους ηγέτες και άλλους φορείς λήψης αποφάσεων σε όλο τον κόσμο ότι η φύση έχει σημασία και πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την αντιστροφή της απώλειας της φύσης.

Εσύ θα συμμετάσχεις;;;;;;

 

Top