Το Μουσικό Σχολείο στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας

festival karditsas_1

sxo-mous-evr

 

Η αποστολή της χορωδίας ευρωπαϊκής μουσικής του Σχολείου μας επέστρεψε από το 6ο Διεθνές φεστιβάλ σχολικών χορωδιών Καρδίτσας.αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Την Δευτέρα 10 Μαρτίου η 30 μελής αποστολή της Xορωδίας Eυρωπαϊκής Mουσικής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου η οποία το βράδυ του Σαββάτου της 8ης Μαρτίου συμμετείχε στο 6o Διεθνές φεστιβάλ σχολικών χορωδιών στην Καρδίτσα κλείνοντας την τρίτη βραδιά της διοργάνωσης, προκαλώντας θαυμασμό και αποσπώντας το χειμαρρώδες χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού! Οι μικροί χορωδοί δούλεψαν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες και προσέφεραν ένα σπουδαίο μουσικό αποτέλεσμα ερμηνεύοντας ένα πληρέστατο και εντυπωσιακό πρόγραμμα που περιελάμβανε σημαντικά έργα διαφόρων εποχών και ύφους, από την αρχαία Ελληνική μουσική και το εκκλησιαστικό μονοφωνικό μέλος, την πολυφωνική μουσική του 15ου-16ου αιώνα μέχρι και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, προκαλώντας τον ενθουσιασμό εκατοντάδων ακροατών που πλημμύρισαν την μεγάλη και πανέμορφη αίθουσα εκδηλώσεων του THESSALIKON GRAND, στην οποία κάθε βράδυ από 6 έως 15 Μαρτίου διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία το Φεστιβάλ.
Η διεθνής αυτή συνάντηση σχολικών χορωδιών διοργανώνεται στην Καρδίτσα από το 2008, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό γεγονός.
Τρεις χιλιάδες πεντακόσιοι (3.500) εκτελεστές, πάνω από εβδομήντα μουσικά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στον γιγάντιο αυτό μουσικό θεσμό, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Πανεπιστημιακού Καθηγητή, Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.
Κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο Alexander Vujic διάσημος Συνθέτης και Μαέστρος, καθηγητής στην Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, ο Θεόδωρος Αντωνίου, διάσημος Συνθέτης και Μαέστρος, Καθηγητής σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (ΗΠΑ), και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, η Μιράντα Καλδή Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και καθηγήτρια στην έδρα της διεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Κέρκυρας, ο Συνθέτης και Μαέστρος Κώστας Ευαγγελάτος, ο Συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, ο Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini, παρευρίσκονται ως μέλη της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής μαζί με άλλους έλληνες και ξένους συναδέλφους τους.
Ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής της ΕΡΤ κ. Αλέξης Κωστάλας, (παρουσιαστής του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας) αμέσως μετά την παρουσίαση της χορωδίας μας απευθυνόμενος προς το κοινό της ασφυκτικά γεμάτης αίθουσας χωρητικότητας χιλίων ατόμων δήλωσε χαρακτηριστικά: “όπως βλέπετε κυρίες και κύριοι, το φεστιβάλ έχει πλαισιωθεί και από χορωδίες που τρέχουν τα 100 μέτρα κάτω από 10 δευτερόλεπτα!” εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τον ενθουσιασμό του.
Λαμπρό ήτανε και το φινάλε της βραδιάς του Σαββάτου, αφού όλοι μαζί από κοινού (οι εκτελεστές επί της σκηνής και οι ακροατές), τραγούδησαν το ρεφρέν του Θούριου του Ρήγα Φεραίου σε μια καταπληκτική μουσική σύνθεση, που έγραψε ο Κώστας Ευαγγελάτος και διηύθυνε ο Νίκος Ευθυμιάδης. Όλες οι χορωδίες δούλεψαν εργαστηριακά ώστε να το ετοιμάσουν και το παρουσίασαν στο κλείσιμο της βραδιάς ξεσηκώνοντας ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού στο πολυπληθές ακροατήριο.

Η Διευθύντρια του Σχολείου μας  κ. Θεοδώρα Τσιμπούρη τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Χορωδίας στη συγκεκριμένη διοργάνωση καθώς δεν υπάρχει πλέον ο θεσμός των καλλιτεχνικών αγώνων που ωθούσε μαθητές και σχολεία σε δημιουργική άμιλλα και καθώς το Μουσικό Σχολείο Ρόδου είναι το μοναδικό Μουσικό Σχολείο στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, η συγκεκριμένη συμμετοχή έδωσε μια μοναδική ευκαιρία στους μικρούς μας χορωδούς να επικοινωνήσουν με συνομήλικούς τους με τους οποίους μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα και έχουν τις ίδιες καλλιτεχνικές ανησυχίες.
Μέλη χορωδίας:

Soprani 1: Μαριλένα Βενιού, Αρετή Βογιατζόγλου, Ελένη Δήμου, Θεοδώρα Κοντάκου, Σεβαστιανή Κυπριώτη, Μανώλης Παθιάκης, Ελευθερία Παπανικόλα, Μαρία Παρθένη, Ειρήνη Πονίρη, Κατερίνα Σωτήρχου – Soprani 2: Μαρία Αθανασιάδη, Κατερίνα Αναστασίου, Αλεξάνδρα Γκέλια, Μιχαέλα Καψιμάλη, Μαρία Κολλιού, Πετρούλα Κοντάκου, Ράνια Μαστροσάββα, Μαρία Παπαγεωργίου, Ευαγγελία Σπανού, Φαίδρα Τζεδάκη, Καλλιόπη Χατζηκωνσταντάκη – Contralti: Σεβαστή Αράπη, Ελεάνα Κωνσταντάκη, Βάσω Πολυταρίδη, Νίκος Στάτης, Αναστασία Φουτούλη, Γεωργία Χατζηκωνσταντή
Την χορωδία συνόδευσε στο πιάνο ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου και Πιανίστας κ. Πέτρος Τσιμπερόπουλος και διηύθυνε ο κ. Μιχάλης Καλαεντζής ο οποίος σε συνέντευξη του στα Μέσα Ενημέρωσης, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι οραματίζεται ένα αντίστοιχο φεστιβάλ στην πόλη της Ρόδου.

Το Μουσικό Σχολείο Ρόδου ευχαριστεί θερμά την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης καθώς επίσης τους κυρίους Ιωάννη Πάππου (Supermarket), Λέσχη Lions Ρόδου “Ηλιούσα”, Διαμαντή Σωτηράκη (Ξενοδοχείο Ladiko) Γεώργιο Διδάγγελο (Χοιροπαλ ΕΠΕ, Καρδίτσα), Σύλλογο “Φίλοι Χορωδιακής Μουσικής Ρόδου” κατάστημα Home Plus Stores για την οικονομική τους συνδρομή, καθώς και τον κ. Νίκο Χατζηκαλημέρη για την χορήγηση τυπογραφικού υλικού.msxol_xorodia2

Σχολιάστε

Top