Τα οικοσυστήματα της Ελλάδας

Τι είναι το οικοσύστημα;
Οικοσύστημα ονομάζουμε το σύνολο των βιοτικών και αβιοτικών στοιχείων μιας περιοχής καθώς και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους.
Βιοτικά και αβιοτικά στοιχεία . Τι είναι αυτά;
Βιοτικά ονομάζουμε κάθε στοιχείο που έχει ζωή, δηλαδή κάθε φυτικός και ζωικός οργανισμό. Αβιοτικό ονομάζουμε κάθε στοιχείο που δεν έχει ζωή π.χ. ο αέρας, ο ήλιος, το έδαφος, η βροχή, η θερμοκρασία κ.ά. Τα φυτά ενός οικοσυστήματος για να ζήσουν και να αναπτυχθούν χρειάζονται ήλιο, νερό και θρεπτικά στοιχεία που τα παίρνουν από το έδαφος. Τα ζώα χρειάζονται τροφή που την παίρνουν από τα φυτά ή από άλλα ζώα.
Οι οργανισμοί ενός οικοσυστήματος αναπτύσσουν ανάμεσά τους πολλών μορφών σχέσεις, άλλοτε συνεργασίας κι άλλοτε ανταγωνισμού για την τροφή, νερό, το χώρο. Οι πιο σημαντικές σχέσεις είναι οι τροφικές που καθορίζονται από το ποιος οργανισμός τρώει ποιον. Γι΄ αυτό ο λαός μας λέει την παροιμία … «Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».
Μελετώντας το ποιος οργανισμός τρώει ποιον μπορούμε να τοποθετήσουμε τους οργανισμούς σε μια σειρά, έτσι ώστε ο ένας να αποτελεί τροφή για τον άλλο. Η Αλυσίδα αυτή λέγεται τροφική αλυσίδα. Η τροφική αλυσίδα απεικονίζει την τροφική σχέση ανάμεσα σ’ ένα φυτό, σ’ ένα φυτοφάγο ζώο και σ’ ένα σαρκοφάγο ζώο.
Αν ένα είδος ζώου ή φυτού ελαττωθεί ή εξαφανιστεί , κάποια άλλα είδη που τρέφονται με αυτό δεν μπορούν πια να βρουν τροφή και η ισορροπία του οικοσυστήματος διαταράσσεται. Για παράδειγμα, αν οι ψαράδες μιας λιμνοθάλασσας πιάσουν πάρα πολλά χέλια, τα θαλασσοπούλια που τρέφονται μ’αυτά σιγά σιγά θα εξαφανιστούν, επειδή δε θα βρίσκουν τροφή. Επειδή δε θα υπάρχουν πια πολλά χέλια στη λίμνη, τα φυτά της λιμνοθάλασσας , που ήταν η τροφή των χελιών, θα γεμίσουν όλη τη λίμνη. Έτσι, σιγά σιγά το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας θα διαταραχθεί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για το περιβάλλον.
Υπάρχουν πολλές αιτίες από τις οποίες διαταράσσεται η ισορροπία ενός οικοσυστήματος ,όπως η ξηρασία ή μια πλημμύρα. Η χειρότερη όμως είναι ο άνθρωπος .

Τάξη Γ’: Ελβίρα Λιναρδάτου, Παναγιώτα Σκιαδαρέση, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Γιώργος Φωτόπουλος, Υβόννη Μαρούλη, Έρρικα Μπενάτου, Αναστασία Μοσχονά, Φιλιώ Μουρελάτου, Κωσταντίνα Μαρία Μαρούλη, Αγγελική Αθανασία Βεναρδάτου, Άγγελος Μαντέλης, Ανδρέας Ζαφειράτος