Ονομασία χωριού

Παλιά ονομασία – Μετονομασίες

Παλιά ονομασία:

Μεζντάνη < Βουλγαρικό. Mezdane < Mezda. Θηλυκό ουσιαστικό, -ντι πληθυντικός. (Mezda-di) = παραλία, όχθη, σύνορα και κατ” επέκταση «κάτοικος συνόρων». Από το Σλαβικό Mezdu.(Medius) και τον παλιότερο Σερβοκροατικό τύπο Mejani[Raska]. (Max.Vasmer – Die Slaven in Griecheland-Berlin 1941, σελ. 94). Μπορούμε λοιπόν να υποστηρίξουμε πως το χωριό, ίσως υπήρχε, ως οικισμός τουλάχιστον, κατά τις καθόδους των Σλάβων στην Ελλάδα (7ος - 11ος αιώνας). Είναι εξάλλου ιστορικά εξακριβωμένο ότι κατά τον 7ο και 8ο αιώνα σημαντικός αριθμός Σλάβων νομάδων εγκαταστάθηκε στην κυρίως Ελλάδα και στην Πελοπόννησο και άφησε στη γλώσσα μας αρκετά τοπωνύμια και δυο ή τρεις εκατοντάδες λέξεις.

Το σημερινό Αγναντερό (παλιά Μεζντάνη), βρίσκεται στο χώρο της ζώνης του κώνου αποθεμάτων της Σαλαμπριάς (αρχαίου Πηνειού), επί του Δήμου Σιλάνων. Είναι δε αναμφίβολα «καρπός» των προσχώσεων αυτής της δραστηριότητας, αφού το μεγαλύτερο αυτό Θεσσαλικό ποτάμι, επηρέασε γεωλογικά ευρύτερα ολόκληρο σχεδόν το γεωσύγκλινο της Β.Δ. Θεσσαλίας.

EIK 5

Εικόνα 7. Το ποτάμι της Σαλαμπριάς (αρχαίος Πηνειός), στο ύψος της μεγάλης κεντρικής γέφυρας προς Τρίκαλα.

(Φωτογραφία αρχείου Χαράλαμπου Θ. Τσιχτή)

 

Μετονομασία:

EIK 5.1

Ο συνοικισμός και η κοινότητα Μεζντάνης μετονομάστηκαν σε κοινότητα Αγναντερού με Δ. της 12/3/1928, Φ. Ε. Κ. Α 81/1928, τεύχος Α, τμήμα Γ. Η μετονομασία έγινε από τους: Χρήστο Τσούντα, Σωκράτη Κουγέα, Κώστα Άμαντο, Ιωάννη Σαρρή και Ιωάννη Κωνιωτάκη.

Αγναντερό<Αγνάντιο= το βλέπειν μακρόθεν, η θέα, μέρος που στέκει ψηλά και ανοιχτά, κατάλληλο για αγνάντεμα, για περισκόπηση. Ξάγναντο, ξέφωτο, περίβλεπτο, αντικρινό. Τόπος με ανοιχτό ορίζοντα. Ψήλωμα απ? όπου μπορεί κανείς να επισκοπήσει, να διακρίνει τη γύρω περιοχή.

EIK 6

Εικόνα 8. Άποψη από το κέντρο του χωριού. Στο βάθος η οροσειρά της Πίνδου (Κόζιακας).

Πηγή:

Ιστοσελίδα Δημοτικού Σχολείου Αγναντερού

http://dim-agnant.kar.sch.gr

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης