Γνωριμία με το μικρό θέατρο (ή βουλευτήριο)

Στην ανατολική πλευρά της Κασσώπης και σε επαφή με την κύρια οδό που διέσχιζε κατά μήκος την πόλη, βρίσκεται η Αγορά, ένας υπαίθριος χώρος που τον 3ο – αρχές 2ου αιώνα π.Χ. απέκτησε -πλαισιωμένος από δημόσια οικοδομήματα- μνημειακή διαμόρφωση και αποτέλεσε το πολιτικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης.
Στο πλαίσιο της μνημειακής αυτής διαμόρφωσης του χώρου της Αγοράς, στο β΄ μισό του 3ου αιώνα π.Χ., στο ανατολικό άκρο της Αγοράς, δημιουργήθηκε ένα οικοδόμημα στον τύπο του Θεάτρου, που έχει θεωρηθεί ως μικρό Θέατρο ή Ωδείο της πόλης Κατ’ άλλους χρησίμευε ως Βουλευτήριο, ο χώρος δηλαδή συνεδριάσεων των Κασσωπαίων.

Ο προσανατολισμός του κτιρίου αποκλίνει από τον κύριο άξονα της Αγοράς και στρέφεται ελαφρώς προς τα βορειοδυτικά. Το κοίλο είχε διάμετρο 46 μ. και τρείς (3) κλίμακες το διαιρούσαν σε τέσσερις (4) κερκίδες με είκοσι μία (21) σειρές εδωλίων, λαξευμένων στο φυσικό βράχο με χωρητικότητα 2000 θέσεων περίπου.

Η σκηνή του μικρού Θεάτρου (ή Βουλευτηρίου) ήταν ορθογώνια, διαστάσεων 15,40 × 7,60 μ. και πλαισιωνόταν από τα παρασκήνια, δύο πλευρικά δωμάτια, που εκτείνονταν προς την ορχήστρα, διαμορφώνοντας το προσκήνιο.

Το κοίλο περικλειόταν από περίβολο, ενώ στην ανατολική πλευρά του Θεάτρου και σε επίπεδο ψηλότερα από την απόληξη των κερκίδων δημιουργήθηκε στωικό οικοδόμημα με διπλή κιονοστοιχία, για την κάλυψη πρακτικών, πιθανότατα, αναγκών.

Γεώργιος Ρήγινος
Αρχαιολόγος

 

πηγή: https://www.diazoma.gr/theaters/cassope-vouleutirio/

https://www.youtube.com/watch?v=K2pVUqvgb_s&feature=youtu.be

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης