Εγώ και οι Άλλοι
Ποια εικόνα έχουν ανάγκη να προβάλλουν οι νεαροί και νεαρές έφηβοι;
Φαινομενικά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διαδικτυακός στην κατοχή ενός πραγματικού έστω προφίλ στα social media. Τι το κακό να έχεις λογαριασμό στο Instagram, όπου ανεβάζεις εικόνες από την καθημερινότητά σου και όπου περιμένεις ένα like ή μια καρδούλα; Πώς συνδέεται η καθημερινότητα τους με αυτά που ανεβάζουν στα social media; Πόσο με νοιάζει η γνώμη των άλλων; Μέχρι πού θα το φτάσω;
Σ αυτά και άλλα ζητήματα κλήθηκαν να κουβεντιάσουν σε ομάδες των 3 ως 5 ατόμων οι μαθητές του Γ2, αφού πρώτα τους δόθηκε χρόνος να σκεφτούν και να ζωγραφίσουν σε μια κόλλα Α4 πώς βλέπουν οι ίδιοι τον εαυτό τους καθώς επίσης πώς νομίζουν ότι τους βλέπουν οι άλλοι. Τους δόθηκε χρόνος για μιλήσουν στο διπλανό τους για ότι ζωγράφισαν.
Στη δεύτερη συνάντηση, είδαν δύο ολιγόλεπτα βίντεο που αφορούν την εικονική πραγματικότητα αρκετών νέων στο Instagram. Υπάρχει πληθώρα τέτοιων βίντεο στο διαδίκτυο. Μετά τη θέαση των βίντεο τους ζητήθηκε να βρουν συμμαθητές τους με τους οποίους είχαν πολύ καιρό να μιλήσουν και να σχηματίσουν ομάδες των 4 ή 5 ατόμων για να κουβεντιάσουν αυτά που είδαν.
Η συζήτηση θεωρώ πως είχε πολλαπλά οφέλη. Αν δεν κατάφεραν όλοι να δώσουν την άποψη τους τουλάχιστον είχαν την ευκαιρία να ανακατωθούν, να χαλάσουμε τη καθιερωμένη διευθέτηση της τάξης χωρίς να πειράξουμε τα συνταγματικά δικαιώματα της «τάξης». Επίσης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με συμμαθητές τους που δεν είχαν συνομιλήσει εδώ και κάμποσο καιρό για διάφορους λόγους.
Αυτή η βιωματική δράση μας έγινε σε κενό δικό μου και των μαθητών. Μας πήρε ένα δίωρο σπαστό και χρειαζόμαστε κάμποση ώρα ακόμα για να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα, σε κάποιο προϊόν.
Έπεται συνέχεια λοιπόν!