Στα Ραγισμένα Όνειρα το βραβείο LUX 2013

broken

 

Στην ταινία Ραγισμένα Όνειρα (Broken Circle Breakdown) του Φέλιξ Bαν Γκρένινγκεν απονέμεται το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που έρχεται αντιμέτωπο με την σοβαρή ασθένεια της κόρης του. Αυτά που βιώνουν θα καταφέρουν να τους ενώσουν ή να τους χωρίσουν;

 

Ο σκηνοθέτης παρέλαβε το βραβείο που ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς και ευχαρίστησε τους Ευρωβουλευτές, χαρακτηρίζοντας το βραβείο ως «σημαντική πρωτοβουλία».

 

Γεμάτη bluegrass μουσική, με ωραία σκηνοθεσία και ένα τρυφερό θέμα, η ταινία κατάφερε να κερδίσει το βραβείο, αφήνοντας πίσω του τον εξαιρετικό Εγωιστή Γίγαντα της Κλιό Μπαρνάρντ και το Μέλι της Βαλέρια Γκολίνο.

 

Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι ταινίες πυροδοτούν ερωτήματα για τους Ευρωπαίους: αξίες που μοιράζονται ή αμφισβητούν, το σχέδιο για την οικοδόμηση της Ευρώπης, τον τρόπο που βιώνουν πέρα από σύνορα τις ανησυχίες τους για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Ανεξάρτητα από το κοινωνικό θέμα που αναδεικνύεται, κάθε ταινία απεικονίζει τη ματιά των Ευρωπαίων: της ζωής τους, των πεποιθήσεών τους, των ανησυχιών τους, της αναζήτησης ταυτότητας.

 

Σχολιάστε

Top