06.11.25
BLEBeach – Εκπαιδευτική Δράση VΙI: Εκπαιδευτική δράση του 3ου ΓΕΛ Ρεθύμνου στο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕ.Π.Ε.Α.) Αγίου Βασιλείου, στις Μέλαμπες
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BLEBeach – EU BlueSchools,, μαθητές/τριες Β’ Λυκείου μαζί με τους Εκπαιδευτικούς, Γιώργο Μονιάκη, Φιλόλογο & Δρ. Κατερίνα Βαβουράκη, Χημικό συμμετείχαν σε διαδραστική εκπαιδευτική δράση με θέμα: «Ποιος ποταμός χωρίς πηγή θα αντέξει για να ζήσει;» αναφορικά με την ορθολογική διαχείριση και προστασία του νερού.
Κατά την εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕ.ΠΕ.Α. Αγίου Βασιλείου στις Μέλαμπες, διερεύνησαν βιωματικά ζητήματα όπως η λειψυδρία, η ανομβρία και η ρύπανση των υδάτων, συνδέοντάς τα με την κλιματική αλλαγή και τις ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς και τη σημασία του νερού στην ιστορική και πολιτισμική πορεία των κοινωνιών.
Μέσα από παρατήρηση, συνεργασία και αναστοχασμό, οι μαθητές/τριες ανέπτυξαν οικολογική συνείδηση και πρότειναν πρακτικές λύσεις για την υπεύθυνη και αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Στόχος:
–Ευαισθητοποίηση μαθητών/τριών για τη σημασία του νερού
–Κατανόηση περιβαλλοντικών προκλήσεων (λειψυδρία, ανομβρία, ρύπανση υδάτων)
–Σύνδεση των φαινομένων αυτών με την κλιματική αλλαγή & τις ανθρώπινες δραστηριότητες
–Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης & προτάσεων για αειφόρο διαχείριση
Δραστηριότητες:
–Βιωματική μάθηση & ομαδοσυνεργατική έρευνα
–Μελέτη υδρολογικού κύκλου & υδατικού αποτυπώματος
–Παρατήρηση τοπικών υδάτινων οικοσυστημάτων
–Συζήτηση για λύσεις εξοικονόμησης & προστασίας του νερού
Αποτέλεσμα:
Οι μαθητές/τριες ανέπτυξαν γνώσεις, δεξιότητες & στάσεις υπευθυνότητας απέναντι στους υδάτινους πόρους, συνδέοντας την επιστήμη με τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή.
Η δράση ανέδειξε τη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης και προστασίας του νερού, αναδεικνύοντας τον ρόλο της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.







