La baguette de France

La baguette – Η μπαγκέτα

Το περίφημο γαλλικό ψωμί, σύμβολο του γαλλικού γαστρονομικού πολιτισμού,  πήρε το όνομά του, «μπαγκέτα», από το σχήμα του που μοιάζει με ραβδί! (Βaguette στα γαλλικά σημαίνει ραβδί). Το οποίο όνομα καθιερώθηκε τη δεκαετία του ’20 που εξαπλώθηκε η χρήση του.

Τα συστατικά της ζύμης καθορίζονται με νόμο και περιέχουν αλεύρι, μαγιά, νερό, και αλάτι.  Μία τυπική γαλλική μπαγκέτα πρέπει να έχει ύψος 55-65 εκατοστά, διάμετρο 5-6 εκατοστά και να ζυγίζει περίπου 250-300 γραμμάρια. Έχει 18 γραμμάρια αλάτι και φτιάχνεται με 1 κιλό αλεύρι. Η δε χημική διαδικασία που ονομάζεται “maillard effect” τη δημιουργεί τραγανή από έξω και αφράτη από μέσα.  Συνταγή την οποία εμπνεύστηκε ο βασιλιάς Louis XIV.

Θεωρείται  ιεροσυλία να την κόβεις με το μαχαίρι. Ο σωστός και παραδοσιακός τρόπος για τους Γάλλους είναι να την κόβεις με το χέρι, άλλωστε  αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φτιάχτηκε σύμφωνα με μία θεωρία που θέλει τον αρχιμηχανικό Φιλζάνς Μπιενβενί να ζητά από ένα φούρναρη να του φτιάξει ένα ψωμί που να τεμαχίζεται με τα χέρια, γιατί κατά τη διάρκεια της κατασκευής του μετρό του Παρισιού (τέλη 19ου αιώνα), έβλεπε καθημερινά τους εργάτες στο κολατσιό, να κόβουν το ψωμί χρησιμοποιώντας διαφόρων τύπων μαχαίρια και φοβήθηκε πως αυτό ήταν επικίνδυνο.

Μία άλλη εκδοχή υποστηρίζει να την πρωτοπαρασκεύασαν οι αρτοποιοί του Μεγάλου Ναπολέοντα, κατά τη διάρκεια των Ναπολεοντείων Πολέμων (1803-1815), προκειμένου να μεταφέρεται ευκολότερα από τους στρατιώτες, σε σχέση με το καρβέλι.

Και μία τρίτη λέει ότι ο αυστριακός αξιωματικός Άουγκουστ Τσανγκ έφερε στη Γαλλία το 1839, μαζί με το κρουασάν, το ψωμί του τύπου Βιέννης από το οποίο λένε ότι προέρχεται  η μπαγκέτα.

Για το πότε πραγματικά εμφανίστηκε, κανείς δεν είναι σίγουρος! Λένε όμως ότι  η επικράτησή της τη δεκαετία του ’20  οφείλεται σ’ ένα νόμο που απαγόρευσε στο προσωπικό των αρτοποιείων να εργάζεται πριν από τις 4 το πρωί, σε συνδυασμό με ευκολία παρασκευής της σε σχέση με το καρβέλι που κυριαρχούσε τότε.

Το κατάστημα :»Au paradis du gourmand» του Ridha Khadher (Τυνησιακής καταγωγής) έχει αποσπάσει τον τίτλο “της καλύτερης μπαγκέτας στο Παρίσι” από το 2013.

Επισήμως αναγνωρίστηκε από το γαλλικό κράτος στις 13 Σεπτεμβρίου 1993.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης