Καλαμάτα

ΠΑΜΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ!

H πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας είναι μια πόλη πρόσχαρη, γεμάτη φως, θάλασσα και μοναδικές φυσικές ομορφιές, με ρίζες βαθιά στην ιστορία καθώς και  κοντά σε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους. Είναι μια πόλη που χαίρεσαι να τη ζεις!

Η παραλία της Καλαμάτας εκτείνεται σε μήκος 2,5 χλμ και έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία για τα καθαρά νερά της Τα πολυάριθμα εστιατόρια, ταβέρνες και μπαράκια συγκεντρώνουν όλη την καλοκαιρινή νυχτερινή ζωή της πόλης. Το 2013, διεξήχθη για δεύτερη συνεχή χρονιά στα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης, γεγονός που βάζει την Καλαμάτα στον χάρτη των προορισμών μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Κοντά στο λιμάνι της πόλης, βρίσκεται ένα αξιόλογο υπαίθριο σιδηροδρομικό μουσείο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Το μουσείο – πάρκο φιλοξενεί μηχανές και βαγόνια τρένων κάθε εποχής.

Το  πιο ατμοσφαιρικό, το πιο γραφικό, το καλύτερο, ίσως, υπό το «βλέμμα» του Κάστρου, σημείο της πόλης της Καλαμάτας είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης, γνωστό ως Παλιά Πόλη. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Παλιά Πόλη είναι η Βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Από αυτή τη μικρή εκκλησία ξεκίνησε ο πόλεμος για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους από την Οθωμανική κυριαρχία και τελέστηκε η πρώτη δοξολογία μετά από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς.

Στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου, δεσπόζει το Κάστρο της Καλαμάτας, που χτίστηκε κατά την Φραγκοκρατία. Είναι το σημείο εκείνο που προσφέρει την καλύτερη θέα στην πόλη και έχει φιλοξενήσει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο  κατάφερε να κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση.

Για όσους έχουν ήδη ανακαλύψει τις ομορφιές της Καλαμάτας, οι κοντινοί προορισμοί της Μεσσηνίας ενδείκνυνται για να επεκτείνετε το πεδίο δράσης και περιπέτειας. Η Αρχαία Μεσσήνη, η Στούπα, η Καρδαμύλη, η Κορώνη, η Κυπαρισσία, η Μεθώνη, η Πύλος είναι μόνο μερικοί από τους προορισμούς για κοντινές αποδράσεις.

Κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται το Καλαματιανό Καρναβάλι. Στην Καλαμάτα επίσης  λειτουργούν σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ η πόλη διαθέτει πλήρεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Τέλος διαθέτει σύγχρονο νοσοκομείο καθώς επίσης και διεθνές αεροδρόμιο.

Πηγές πληροφόρησης:

 

  1. https://www.kalamata.gr/el/

 

  1. https://www.kalamatatimes.gr/i-atmosfairiki-palia-poli-kalamatas/

 

  1. https://www.travel.gr/experiences/24-ores-stin-kalamata-stin-poli-ton-tess/

 

Δημήτρης, Β τάξη