Συνέντευξη Διευθυντή

Η Αφροδίτη και η Νίκη, μαθήτριες της Α τάξης πήραν συνέντευξη από τον Διευθυντή του σχολείου μας, κο Ξαρχάκο Κωνσταντίνο.

1. Πόσα χρόνια είστε διευθυντής σε αυτό το σχολείο; Είναι η πρώτη σας φορά;

Σε αυτό το σχολείο είμαι διευθυντής από 14/09/2018 . Όχι, δεν είναι η πρώτη φορά.

2. Πώς  αποφασίσατε να γίνετε διευθυντής;

Πρώτα από όλα κάθε εκπαιδευτικός πιστεύει ότι πρέπει να περάσει και από αυτήν την ιδιότητα. Ο διευθυντής που έχει την ευθύνη ενός σχολείου σκέφτεται το καλό της σχολικής μονάδας.

3. Ποιος είναι ο ρόλος σας στο σχολείο; Με τι ασχολείστε καθημερινά;

Ο ρόλος του διευθυντή στο σχολείο είναι να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την καλή λειτουργία μέσα στην σχολική μονάδα (αυτό αφορά τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και το υλικό προσωπικό).

4. Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας καθηγητής για να γίνει διευθυντής;

Για την κρίση του διευθυντή πρέπει να υπάρχουν τα τυπικά προσόντα και τα ουσιαστικά. Τυπικά προσόντα είναι πτυχία, άλλες μελέτες και γενικά καλή επιμόρφωση. Στην πράξη, πρέπει να πιστεύει ότι μπορεί να διοικήσει ένα σχολείο.

5. Είναι δύσκολη και υπεύθυνη η δουλειά σας; Πώς το χειρίζεστε όλο αυτό;

Εννοείται ότι είναι δύσκολη. Ο διευθυντής έχει όλη την ευθύνη της σχολικής μονάδας. Πρέπει να ξέρει την νομοθεσία και να παίρνει αποφάσεις άμεσα.

6. Ποιο είναι το πιο ευχάριστο περιστατικό που έχετε αντιμετωπίσει;
Περιστατικά ευχάριστα είναι πολλά και το αποτέλεσμα στα χρόνια που είμαι διευθυντής είναι ότι έχουν λυθεί πολλά κτιριακά προβλήματα στο σχολείο.

7. Ποιο είναι το πιο σοβαρό περιστατικό που έχετε αντιμετωπίσει;
Σοβαρά περιστατικά είναι πολλά αλλά τα κυριότερα είναι όταν συμβαίνει κάτι στο σχολείο που σχετίζεται με μαθητές, οι οποίοι δεν λένε την αλήθεια στους γονείς τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει προστριβή μεταξύ γονέων και διευθυντή.

8. Θα προτιμούσατε να διδάσκετε αντί να είστε διευθυντής;
Όχι, προτιμώ να είμαι διευθυντής γιατί ως καθηγητής υπηρέτησα 20 χρόνια στο 1ο  Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, 8 χρόνια καθηγητής στη στρατιωτική σχολή Ευελπίδων και είναι στις επιλογές μου να είμαι σήμερα διευθυντής.

9. Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξετε στο σχολείο;
Πιστεύω ότι το σχολείο πρέπει να είναι ένας χώρος, όπου οι μαθητές να νιώθουν ευχάριστα και να περνούν τις σχολικές ώρες ωραία στο χώρο του σχολείου. Αυτό αφορά τόσο τις αίθουσες διδασκαλίας όσο και τους υπόλοιπους χώρους.

10. Τι θα θέλατε να θυμούνται οι μαθητές από εσάς μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο;
Θα ήθελα να θυμούνται ότι ο διευθυντής ό,τι έκανε το έκανε αποκλειστικά και μόνο για το καλό των μαθητών.