Κάντε κάτι για τα σκουπίδια!

ΑΠΟ: ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΑΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ - Απρ• 23•15

Τα σκουπίδια στους δρόμους της γειτονιάς μας καταπεριόδους ξεχειλίζουν. Μπορείς να τα δεις παντού. Ο αέρας τα παίρνει, και τα σκορπίζει έξω από τις πόρτες των πολυκατοικιών, στα πεζοδρόμια, στις αυλές και έξω από τους κάδους. Δυσοσμία και μια άσχημη εικόνα συνθέτουν το τοπίο.

images
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι συχνές απεργίες των υπαλλήλων καθαριότητας του δήμου έχουν ως αποτέλεσμα να μην μαζεύονται τα σκουπίδια στην ώρα τους και να δημιουργούνται σωροί απορριμμάτων. Μετά από μερικές μέρες όμως τα σκουπίδια σαπίζουν και η περιοχή μυρίζει άσχημα. Πολλά αδέσποτα προσελκύονται εκεί ψάχνοντας φαγητό με αποτέλεσμα να τα παρασύρουν σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου.

Picture11
Μερικοί άνθρωποι πετούν τα χαρτόκουτα στην ανακύκλωση χωρίς να τα διπλώνουν και έτσι πιάνουν πολύ χώρο. Γι΄αυτό ξεχειλίζουν τα σκουπίδια. Επίσης αφήνουν τα μπάζα έξω από τους κάδους τα οποία δεν ανακυκλώνονται αντί να τηλεφωνούν τους Δήμους για να τα μαζέψουν. Άλλοι άνθρωποι πετούν σκουπίδια μη ανακυκλώσιμα στην ανακύκλωση.
Για να λυθούν τα προβλήματα αυτά πρέπει να γίνεται συχνότερη διέλευση τον απορριμματοφόρων. Πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι κάδοι ανακύκλωσης παντού. Υπάρχουν μηχανήματα που συμπιέζουν σκουπίδια για εξοικονόμηση χώρου. Είναι καλό να κάνουμε ανακύκλωση διπλώνοντας τα χαρτόκουτα. Όταν έχει απεργία κρατώ τις σακούλες με τα σκουπίδια μου στο μπαλκόνι έως ότου λήξει. Πρέπει να γίνονται προγράμματα στα σχολεία για την ανακύκλωση για να ευαισθητοποιούνται τα παιδιά.

ΧΥΤΑ
Ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ο ΧΥΤΑ =Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Κατά τη διαδικασία αυτή ανοίγεται μια πάρα πολύ μεγάλη σε έκταση λακούβα στο έδαφος. Στη συνέχεια στρώνεται ένα ειδικό πανί το οποίο εμποδίζει να περάσουν τα στραγγίδια (τοξικά υγρά που βγαίνουν από τα σκουπίδια μετά από μερικές μέρες) στο έδαφος και να το μολύνουν. Τα σκουπίδια τοποθετούνται στη λακούβα για μερικά χρόνια – το πολύ 30- και όταν αυτή δεν χωράει πλέον άλλα, σκεπάζεται με χώμα και η περιοχή συνήθως δενδροφυτεύται. Ετσι γίνεται αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Από τους μαθητές: Βασίλη Θοδωρή και Ανδριάννα

Σχολιάστε

Top