Graffiti: Τέχνη ή Μουτζούρες;

ΑΠΟ: ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΑΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ - Μάι• 28•15

αμάξι στο έδαφος

 

Στη σύγχρονη εποχή όταν ακούμε την λέξη Graffiti μας   έρχεται στο νου ένας σύγχρονος  τρόπος απεικόνισης  γραμμάτων πάνω σε τοίχους .Όμως τα Graffiti  είναι κάτι παραπάνω από απλή ζωγραφική. Είναι ένας τρόπος διαμαρτυρίας και αντίθεσης στο κατεστημένο . Μια  λέξη που για κάποιους  λέει  πολλά και για άλλους τίποτα. Μια  λέξη  που πολλοί  όταν   την   ακούν  τρομάζουν, ενώ άλλοι μιλούν για τέχνη και τρόπο άμεσης έκφρασης  συναισθημάτων . Παράξενα  σχέδια και  πολλά  χρώματα που σε  συνδυασμό  δίνουν  ένα  καταπληκτικό  αποτέλεσμα  .

Όπως σε όλο  τον κόσμο έτσι και στη Θεσσαλονίκη συναντάω graffiti στα κτίρια, στους δρόμους, στης πλατείες, στα σχολεία και στα πάρκα.

άνθρωπος λάμπα τσιμισκή παραλια

Ωστόσο δεν είναι oλα τα graffiti πραγματική τέχνη. Πολλά από αυτά είναι απλές μουτζούρες, βρισιές, χειρονομίες, πολιτικά και ποδοσφαιρικά συνθήματα. Συχνά βλέπουμε μουτζουρωμένα παράθυρα, τοίχους, σκαλοπάτια, πόρτες  και όλα αυτά στο όνομα του graffiti.

μουτζούρεςπαοκ-αρης συνθηματα

Τι μπορώ να κάνω όμως;

Όσες φορές και αν ο δήμος καθαρίσει τα  υποτιθέμενα graffiti, οι ασυνείδητοι θα τα ξαναγράψουν. Χρειάζεται παιδεία για να βελτιωθεί η κατάσταση. Εγώ σαν μαθητής δεν πρέπει να ζωγραφίζω με spray αν δεν έχω ταλέντο, δεν γράφω συνθήματα πολιτικά ή ποδοσφαιρικά. Θα μπορούσαμε επίσης να γίνουμε εθελοντές στην ομάδα Los Lampicos.

Οι Los Lampicos είναι μία ομάδα που δρα στη Θεσσαλονίκη και η οποία  σβήνει τις μουτζούρες από τους τοίχους, τους δρόμους κ.α.. Μπορείς να γίνεις και εσύ εθελοντής ώστε να τους βοηθήσεις.

Μάθε περισσότερα στο          www.loslampicos.gr

Μπορείτε επίσης να πληκτρολογήστε στο Google τις λέξεις Mural Arts Graffiti για να δείτε αληθινά graffiti που μας άρεσαν και ελπίζουμε να αρέσουν και σε εσάς.

Από  τις μαθήτριες Ελένη – Αννα – Μελίνα

 

Σχολιάστε

Top