Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος υπήρξε σπουδαίος ζωγράφος της Αναγέννησης και είναι γνωστός με το ισπανικό προσωνύμιο El Greco, δηλαδή ο Έλληνας. Γεννήθηκε το 1541 στο Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο), την εποχή της Ενετοκρατίας. Στην πατρίδα του είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει βυζαντινή ζωγραφική και να εξοικειωθεί με τη δυτική τέχνη και τα έργα των καλλιτεχνών της Αναγέννησης που κυκλοφορούσαν στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη. Από το 1563 εξασκούσε επίσημα το επάγγελμα του ζωγράφου.

Πηγή https://el. wikipedia. org

Πηγή https://el. wikipedia. org

Το 1567 εγκαταστάθηκε στη Βενετία για τη συνέχιση των σπουδών του, παρέμεινε μια τριετία και μαθήτευσε στα εργαστήρια των ζωγράφων Μπασάνο, Τιτσιάνο και Τιντορέτο. Το 1570 πήγε να εργαστεί στη Ρώμη, όπου ήρθε αντιμέτωπος με το σκληρό ανταγωνισμό που επικρατούσε την εποχή εκείνη, καθώς κυριαρχούσε τόσο η παρουσία του Τιτσιάνο αλλά και η επίδραση του έργου του Μιχαήλ Άγγελου. Η σχέση του Θεοτοκόπουλου με το έργο του Μιχαήλ Άγγελου παραμένει αμφιλεγόμενη. Σύμφωνα με μια αναφορά, που δεν επιβεβαιώνεται, πρότεινε στον πάπα Πίο Ε΄ να φιλοτεχνήσει πάνω στη Δευτέρα Παρουσία, το έργο του Μιχαήλ Άγγελου στην Καπέλα Σιξτίνα. Φιλοξενείται στο ανάκτορο του Καρδινάλιου Αλεσάντρο Φαρνέζε και γνωρίζεται με πολλούς διανοούμενους. Το 1572 γράφεται στην ακαδημία του Ευαγγελιστή Λουκά. Οι πίνακες που ζωγράφισε στην Ιταλία ακολουθούν τα αναγεννησιακά πρότυπα του 16ου αιώνα όπου το πλούσιο βενετσιάνικο χρώμα συνδυάζεται με τις ψηλόλιγνες μορφές του μανιερισμού.

Το 1577 φεύγει για την Ισπανία, όπου πηγαίνουν πολλοί Ιταλοί καλλιτέχνες, για να εργαστούν στη διακόσμηση του ανακτόρου του Εσκοριάλ. Ολοκλήρωσε το έργο Το Μαρτύριο του Αγίου Μαυρίκιου, το οποίο όμως δεν αρέσει στο βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο το Β΄, με αποτέλεσμα να μην τοποθετηθεί στην εκκλησία του Εσκοριάλ. Ενώ αρχικά είχε εγκατασταθεί στη Μαδρίτη, αργότερα θα εγκατασταθεί οριστικά στο Τολέδο, που ήταν θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της Ισπανίας. Στην ισπανική αυτή πόλη θα φιλοτεχνήσει σπουδαία έργα όπως «η Αγία Τριάδα», «Εσπόλιο», «Η Ανάληψη της Θεοτόκου», «Η πεντηκοστή» , «Η Ταφή του Κόμη Οργκάθ». Διακόσμησε με πίνακες το ναό του Αγίου Δομήνικου, τη μητρόπολη του Τολέδο, το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωσήφ.

Το 1578 θα γεννηθεί ο γιός του Χόρχε Μανουέλ από τη σχέση του με τη δόνα Χερόνιμα ντε λας Κουέβας. Πέθανε στις 7 Απριλίου του 1614 σε ηλικία 73 ετών και τάφηκε στο ναό του Αγίου Δομήνικου στο Τολέδο. Τα έργα του τα υπέγραφε πάντοτε ελληνικά με βυζαντινούς χαρακτήρες: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο Κρης εποίει». Από τις αρχές του 20ου αιώνα το έργο του άρχισε να αναγνωρίζεται και σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Πηγή Εικόνας: https://el.wikipedia.org

Πηγή Εικόνας: https://el.wikipedia.org

 

 

 

Δικτυογραφία – Πηγές

el.wikipedia.org/wiki/Δομήνικος_Θεοτοκόπουλος

sansimera.gr

nationalgallery.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης