Κριτική κινηματογραφικής ταινίας

Από τις 25-26/3 έως 1-2/4 στην Αθήνα στον  κινηματογράφο »Ελλη» προβλήθηκε η ταινία »Διάκος ο Ηρωομάρτυς» με αφορμή την επέτειο της  εξόδου του Μεσολογγίου. Η ταινία αφηγείται τη ζωή του Αθανάσιου Διάκου και τον μαρτυρικό του θάνατο. Το  σενάριο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και η παραγωγή της ταινίας ανήκει στο Πνευματικό  Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κατερίνης υπό την  καθοδήγηση του Αρχιμανδρίτη Παύλου Ντόρου, ο οποίος έγραψε το σενάριο και έκανε και την σκηνοθεσία

Η ταινία αυτή με εντυπωσίασε για το ιστορικό της περιεχόμενο  και τον ρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο παρουσίαζε τα γεγονότα. Δυστυχώς, όμως,  ήταν για λίγες  προβολές. Αν κάποια στιγμή ξαναπροβληθεί  στους κινηματογράφους ή στην τηλεόραση, θα  την πρότεινα να την δούνε οι συμμαθητές μου, γιατί αξίζει.

Ποζατζίδης   Βασίλης, Α4

Λίγα ιστορικά στοιχεία για τον Αθ. Διάκο….

«Ο Διάκος ήταν ανιδιοτελής και γεμάτος αυταπάρνηση, προσφέροντας πολλά χρήματα στον επαναστατικό αγώνα. Μετά τον όρκο του στη Φιλική Εταιρεία, εκλέχτηκε από τα πρωτοπαλίκαρα αρχηγός των όπλων στη Λιβαδειά. Με την κήρυξη της Επανάστασης, επιτέθηκε στη Λιβαδειά. Μετά από επιτυχημένη οκταήμερη πολιορκία που κατέληξε σε παράδοση των Τούρκων, πέτυχε την πρώτη σημαντική νίκη του αγώνα μόλις την 1η Απρίλιου του 1821. Ύψωσε σ’ αυτήν την πόλη την Ελληνική σημαία. Τον ίδιο μήνα πολιόρκησε με επιτυχία, τις Νέες Πέτρες Φθιώτιδας. Στην κατοπινή μάχη της Αλαμάνας, δεν υποχώρησε μπροστά στην πολυάριθμη στρατιά του Ομέρ Βρυώνη, με αποτέλεσμα να ηττηθεί και να συλληφθεί από τους Τούρκους.»

Τα ιστορικά στοιχεία αντλήθηκαν από το URL: https://www.filmandtheater.gr/diakos-o-ieromartys/

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης