Η εφηβεία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιόδους ζωής ενός ανθρώπου, στην οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε αλλαγές στο μυαλό, στο σώμα και στην προσωπικότητα. Σε αυτήν τη φάση η διατροφή παίζει βασικό ρόλο.
Οι ανάγκες του εφηβικού οργανισμού αυξάνονται, όπως και οι ανάγκες σε ενέργεια και βιταμίνες. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των οστών, ενώ σημαντικός είναι και ο σίδηρος, κυρίως στα κορίτσια λόγω της περιόδου. Παράλληλα, ο εγκέφαλος χρειάζεται θρεπτικά συστατικά, όπως Ω-3 λιπαρά οξέα για σωστή λειτουργία και συγκέντρωση. Γενικά, στη διατροφή των εφήβων πρέπει να συμπεριλαμβάνονται φαγητά από όλες τις ομάδες τροφίμων (π.χ. γαλακτοκομικά, ψάρια, φρούτα κ.α.).
Ωστόσο, οι έφηβοι αντιμετωπίζουν συχνές προκλήσεις λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας, της κατανάλωσης των «fast food,» και των επιρροών από κοινωνικά δίκτυα. Τα πρόχειρα φαγητά, πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τα θρεπτικά γεύματα. Επιπλέον, οι διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία, εμφανίζονται πιο συχνά, λόγω των προτύπων ομορφιάς που προβάλλονται στο διαδίκτυο. Η έλλειψη θρεπτικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, για παράδειγμα παχυσαρκία, απόσπαση προσοχής και συγκέντρωσης, προβλήματα ανάπτυξης και σιδηροπενική αναιμία. Επίσης οι ανθυγιεινές αυτές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο βαρύτερων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές νόσοι.
Για τη σωστή διατροφή των εφήβων είναι σημαντική η εκπαίδευση από το σχολείο και από την οικογένεια. Οι γονείς πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα, προσφέροντας τους ισορροπημένα γεύματα, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά. Οι έφηβοι ενθαρρύνονται έτσι να τρώνε σπιτικά φαγητά, να πίνουν πολύ νερό και να αποφεύγουν αναψυκτικά. Επιπλέον, ζευγάρι με την ισορροπημένη διατροφή πάει και η άθληση.
Η διατροφή των εφήβων είναι ένα ζήτημα που απαιτεί προσοχή και υποστήριξη. Μέσα από τη σωστή ενημέρωση και τις σωστές επιλογές, οι έφηβοι μπορούν να χτίσουν μια «βάση» για καλή υγεία.
Νάντια Φαγκρίδα