Σχολικός εκφοβισμός

  Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνεχώς για τον σχολικό εκφοβισμό, ή αλλιώς bullying, αφού καθημερινά αμέτρητα παιδιά πέφτουν θύματα βίαιων πράξεων, σωματικά και ψυχικά, από τους συμμαθητές τους.

  Όμως τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός και τι ωθεί τα παιδιά και τους εφήβους να  ασκούν βία;

  Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, ένα είδος bullying, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών, με στόχο να προκληθεί φόβος, πόνος ή αναστάτωση.

  Τα παιδιά που ασκούν τέτοιου είδους βία επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες. Ο νούμερο ένα παράγοντας για άσκηση εκφοβισμού είναι οι βίαιες ταινίες και παιχνίδια που παίζουν ή παρακολουθούν τα παιδιά, με αποτέλεσμα να μιμούνται τις συμπεριφορές τις οποίες βλέπουν. Η οικογένεια ασκεί επίσης μια σημαντική επίδραση. Εάν τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα σπίτι χωρίς καλοσύνη αλλά με άσκηση σωματικής βίας και σκληρές τιμωρίες, τότε βρίσκουν αυτή τη συμπεριφορά «φυσιολογική». Ο τρίτος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι το κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού.

  Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να σταματήσουμε τον εκφοβισμό. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι το να απευθυνθούμε σε έναν ενήλικα, και αφού μιλάμε για σχολικό εκφοβισμό, σε έναν δάσκαλο ή καθηγητή και έπειτα στους γονείς μας. Αυτό δεν μας κάνει δειλούς, όπως  νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά μας κάνει γενναίους που τολμάμε και λέμε τι μας απασχολεί. Άλλος ένας τρόπος είναι για τα παιδιά αυτά να βρουν μία ενασχόληση είτε αθλητική είτε καλλιτεχνική, έναν τρόπο δηλαδή, για να περνάνε τον ελεύθερο τους χρόνο δημιουργικά και να χαλαρώνουν.

  Να θυμάστε ότι ο εκφοβισμός δεν είναι αποδεκτός σε καμία περίπτωση. Δεν δικαιολογείται και δεν πρέπει να υποτιμάται ως φαινόμενο. Για αυτό, εάν δέχεστε bullying, μην προσπαθείτε να το αντιμετωπίσετε μόνοι. Ζητήστε τη βοήθεια των κοντινών σας προσώπων.

Νάντια Φαγκρίδα , Α4

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης