Ανακύκλωση: Το μυστικό για έναν πιο Πράσινο Πλανήτη

Η ανακύκλωση είναι μία από τις σημαντικότερες ενέργειες στις οποίες   μπορούμε να προχωρήσουμε, για να προστατέψουμε τον πλανήτη μας και να καλυτερεύσουμε την καθημερινότητά μας. Η ανακύκλωση έχει πολλές χρησιμότητες, όπως τη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την εξασφάλιση εργασίας σε πολλούς ανθρώπους.

Με την ανακύκλωση επιτυγχάνεται η μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Κάποιες από αυτές είναι: η υπερθέρμανση του πλανήτη, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ανακυκλώνοντας μειώνεται η ανάγκη παραγωγής προϊόντων και έτσι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι λιγότερες, συμβάλλοντας  στη διάσωση ενός μεγάλου μέρους των φυσικών πόρων, ενώ προστατεύονται τα δάση τα οποία παράγουν οξυγόνο.

Επίσης, η ανακύκλωση συμβάλλει στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Ανακυκλώνοντας μειώνουμε την ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές. Η κακή διαχείριση των απορριμμάτων οδηγεί στη μόλυνση του εδάφους και του νερού. Τα σκουπίδια που θάβονται στο έδαφος χρειάζονται πολλά χρόνια για να αποσυντεθούν και, όταν γίνει αυτό, το χώμα έχει μολυνθεί και δυσκολεύει την καλλιέργεια. Μολύνοντας το νερό,  τα σκουπίδια συνήθως καταναλώνονται από ψάρια,γεγονός  που έχει ως αποτέλεσμα να σπάει η τροφική αλυσίδα.

Τέλος, η ανακύκλωση περιλαμβάνει μια σειρά από πολλά βήματα, από τη  συλλογή των υλικών, τη μεταφορά, την επεξεργασία και την παραγωγή νέων προϊόντων, που για να εκτελεστούν χρειάζονται πολλούς εργαζομένους. Στη συλλογή και στη μεταφορά των απορριμμάτων χρειάζονται οδηγοί για τα απορριμματοφόρα και συλλέκτες. Στην επεξεργασία χρειάζονται μηχανικοί με συγκεκριμένα προσόντα και στην παραγωγή εργαζόμενοι σε εταιρείες που παράγουν προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά.

Συμπερασματικά, η ανακύκλωση είναι πολύ σημαντική, για αυτό πρέπει όλοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να ζούμε σε έναν πιο όμορφο πλανήτη, χωρίς οικολογικά και οικονομικά προβλήματα, ανεργία και σπάσιμο της τροφικής αλυσίδας.

Γεωργία Λαμπράκη

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7#

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης