Υγιεινή Διατροφή… μας μαθαίνει η β Δημοτικού

1B7F028DD0E36150836E39B9EB366879

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ

Η  κυρία Ελευθερία με την κυρία Έφη, αποφάσισαν με τις Β’ τάξεις να φτιάξουμε συνταγές με δημητριακά, που είναι υγιεινές και μας αρέσουν πολύ. Φτιάξαμε ψωμιά, μπισκότα με κουάκερ, μπάρες δημητριακών και σταφιδόψωμα. Εμείς οι ομάδες πήγαμε στο φούρνο της γειτονιάς για να τα ψήσουμε. Ήμασταν πολύ ευτυχισμένοι εκείνη την ημέρα γιατί γίναμε μικροί μάγειρες! Ακόμη μάθαμε πολλά για την διατροφή και επίσης προχωρήσαμε στο πρώτο βήμα στην πυραμίδα των  τροφίμων. Από τότε τρώμε κάθε μέρα πρωινό που είναι πλούσιο σε δημητριακά και αισθανόμαστε δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια!

 

Μπάρες   δημητριακών   με   μέλι   και   κράνμπερυ

 

Υλικά:

4  κ.σ.  μέλι

4  κ.σ.  ταχίνι

50  γραμ.  δημητριακά  (ολικής  άλεσης)

50  γραμ.  βρώμη

30-40  ωμά  αμύγδαλα

50  γραμ.  κράνμπερυ

50  ml  νερό

 

Εκτέλεση:

Αλέθετε  σε  ένα  μούλτι,  τα  δημητριακά,  με  τη  βρώμη

και  το  αμύγδαλο.

Τοποθετείτε  το  μίγμα  σε  μπολ  και  ρίχνετε  το  ταχίνι το

μέλι-τα κράνμπερις  και  τέλος  το  ζεστό  νερό.

Βάζετε  το  μίγμα  σε  ένα  πυρέξ,  ή  μικρό  ταψί  σε  λαδόκολλα και  ψήνω  στου  200  βαθμούς  για  20  λεπτά. Καλό  θα  ήταν  να κόψετε  σε  κομμάτια  πριν  ψήσετε  το  μίγμα  για  να  βγουν  σε  καλύτερο  σχήμα. Αν  ψηθούν  δύσκολα  θα  κοπούν.

 

 

Ο ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ

Η κυρία Ελευθερία και η κυρία Έφη στα πλαίσια του προγράμματος διατροφής αποφάσισαν να μας συστήσουν έναν διαιτολόγο τον κύριο Παναγιώτη. Μας μίλησε για την υγιεινή διατροφή που ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και γεμάτη υγεία. Μας έμαθε να μην τρώμε από έξω. Επίσης μας έμαθε να τρώμε 5 μικρά γεύματα την ημέρα για να ήμαστε γεροί και δυνατοί και το ευχαριστηθήκαμε πολύ. Μακάρι να ξαναέρθει στο σχολείο μας και να μας μάθει κι αλλά σημαντικά πράγματα. Τον αγαπήσαμε πολύ.

        zfruit_salad3640

Δροσερή φρουτοσαλάτα

Υλικά

-Διάφορα φρούτα

-Γιαούρτι

-Ξηρούς καρπούς

-Αποξηραμένα φρούτα

-Μέλι

Εκτέλεση

Κόβετε σε κομματάκια τα φρούτα. Τοποθετείτε σε μεγάλο  μπολ. Ανακατεύετε με το γιαούρτι. Ρίχνετε του ξηρούς καρπούς. Προσθέτετε το μέλι. Ανακατεύετε καλά και…

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!!!

ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

Τα παιδιά χρειάζονται τακτικά γεύματα και γευματίδια (σνακ) προκειμένου να έχουν την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους και την καταπολέμηση ασθενειών. Η κατανάλωση γευμάτων μαζί με την οικογένεια θα τα ενθαρρύνει να απολαύσουν μια ποικιλία διαφορετικών φαγητών. Το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, αντί για κανονικά γεύματα, συνήθως έχει ως αποτέλεσμα μία μη ισορροπημένη δίαιτα.

Το πρωινό είναι απαραίτητο κάθε μέρα, καθώς τους δίνει μια ενεργειακή ώθηση για να ανταπεξέλθουν στα πολυάσχολα πρωινά τους στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο. Προσφέρετέ τους δύο επιλογές για το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα, έτσι ώστε να τους δώσετε την ευκαιρία να τρώνε διαφορετικά τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά.

Ζιζόλλι Νίκο Ε1

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ Β’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ1B7F028DD0E36150836E39B9EB366879

Συνταγές με φρούτα και λαχανικά!

Μια μέρα στα πλαίσια του προγράμματος διατροφής οι κυρίες μας κι εμείς είπαμε να γεμίσουμε τις κοιλίτσες μας με υγιεινά φαγητά.

Την μέρα Παρασκευή φτιάξαμε σουβλάκια φρούτων και λαχανικών , φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, αμύγδαλα και μέλι. Το πιο ωραίο όμως ήταν το milkshake με φρούτα, γάλα και πάγο. Τα ευχαριστηθήκαμε όλα πάρα πολύ και το πιο σημαντικό είναι ότι μάθαμε να τρώμε υγιεινά και σωστά, για να είμαστε πάντα γεροί και δυνατοί. Επιτέλους βάλαμε τα φρούτα και τα λαχανικά στη ζωή μας!

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Εικονογραφημένες Παροιμίες

 

Μια μέρα  η κ.Ελευθερία με την κ.Έφη αποφάσισαν να μας πάνε στο ολοήμερο.                                               Ζωγραφίσαμε, οι δυο τάξεις, παροιμίες με φρούτα και λαχανικά. Ήταν ωραιες. Οι κυρίες εντυπωσιάστηκαν από τις παροιμίες μας. Μετά μας ζήτησαν να βρούμε και άλλες παροιμίες από το σπίτι. Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε 4 ομάδες και εικονογραφήσαμε από μια παροιμία. Το αποτέλεσμα ήταν τέλειο και το χαρήκαμε πολύ!

H μεσογειακή διατροφή!

Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή ορίζεται με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες ,όσπρια, καρποί).
  • Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
  • Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
  • Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

 

 

Η συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνεπάγεται υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Τα οφέλη στην υγεία μας από την Μεσογειακή Διατροφή

Τα οφέλη από την εφαρμογή του προτύπου της Μεσογειακής Διατροφής είναι πολλαπλά και έχουν επιβεβαιωθεί και από πολλές άλλες μελέτες που έγιναν μετά και την μελέτη των 7 χωρών. Συγκεκριμένα:

  1. Επιβράδυνση του γήρατος και προαγωγή της μακροβιότητας (μέσω της μείωσης της θνησιμότητας από όλα γενικά τα αίτια, αλλά ειδικότερα από στεφανιαία νόσο και κάποιες μορφές καρκίνου)
  2. Μείωση της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου
  3. Μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης και διατήρηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα
  4. Μείωση της συχνότητας εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2
  5. Μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης
  6. Μείωση της εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων
  7. Μείωση της συχνότητας εμφάνισης των νόσων Parkinson και Alzheimer, καθώς και μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο Alzheimer.Είναι κατανοητό λοιπόν ότι το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής είναι το πλέον ιδανικό για την διατήρηση της καλής υγείας και της μακροζωίας. Σε συνδυασμό μάλιστα με την καθημερινή ήπια σωματική άσκηση, δεν μας βοηθά μόνο να είμαστε υγιείς, αλλά και να διατηρούμε φυσιολογικό βάρος.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO (Ναϊρόμπι, Νοέμβριος 2010), μετά από κοινή υποψηφιότητα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου.

 

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

μεσογειακή-διατροφή

 

ΦΟΙΒΗ ΒΑΘΗ

Σχολιάστε

Top