Διαβάσαμε και προτείνουμε!

 

 

ε1

 

Εικόνα1

           «Η ελίτσα»  Τόλκα Ματούλα
εκδ. Λιβάνη

Για τους λαούς της Μεσογείου η ελιά αποτελεί σύμβολο ειρήνης, ευημερίας και γονιμότητας. Τα κλαδιά της στεφάνωναν τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων, το πολύτιμο λάδι της φρόντιζε για την υγεία και την ομορφιά θεών κι ανθρώπων.
Μια παρέα από παιδιά ανακαλύπτουν τη σημασία που έχει η ελιά στην καθημερινότητά τους, αστειεύονται, μεταμφιέζονται και… μαγειρεύουν!

Εικόνα2

 «Το δέντρο που περπάτησε»       Μαρίνα Αντωνίου
εκδ. Σύγχρονη εποχή

Η ιστορία ενός δέντρου που ζήλευε τους ανθρώπους που ταξίδευαν, τα πουλιά που μπορούσαν να πετούν ψηλά και να πηγαίνουν σ” άλλους τόπους, τα ζώα που περπατούσαν και μετακινούνταν. Λαχταρούσε να περπατήσει να δει ανθρώπινες πόλεις και χωριά. Μια μέρα το συνάντησε ένας άνθρωπος και αφού άκουσε την επιθυμία του αποφάσισε να την ικανοποιήσει. Τι συνέβη όμως;

Εικόνα3

 «Το δάσος της ξύλινης ξύστρας» Κώστας Μάγος
εκδ. Πατάκη

 Η ξύστρα του Τάκη δεν ήταν σαν τις άλλες. Κάθε φορά που την έβγαζε από την κασετίνα του, μοσχοβολούσε η τάξη άρωμα κέδρου. Εκτός από την μυρωδιά, όμως, η ξύστρα ξεχώριζε από την άλλη και για τον ήχο της. Όταν έβαζες το αυτί σου εκεί που μπαίνει το μολύβι, άκουγες όλους τους ήχους από το δάσος των κέδρων. Αλλά τις τελευταίες μέρες κάτι έπαθε η ξύστρα και έχασε τις ιδιαίτερες δυνατότητές της. Άραγε χάλασε ή κάτι συνέβη στο δάσος με τους κέδρους; Ευτυχώς, τα παιδιά θα δράσουν αμέσως και θα τη σώσουν.

 

Εικόνα4

«Φιλενάδα, φουντουκιά μου» Αγγελική Βαρελά
εκδ. Πατάκη

Μια αγριοφουντουκιά φύτρωσε τυχαία σε μια γκρίζα γειτονιά της Αθήνας. Μα δεν ήταν καθόλου τυχαία η υπέροχη φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα παιδιά της γειτονιάς και το μοναχικό δέντρο. Όταν μια μέρα το δέντρο θα κινδυνέψει από την μπουλντόζα, ολόκληρη η γειτονιά θα προσπαθήσει με πάθος να τη σώσει. Η Φουντουκιά θα γίνει σύμβολο ελπίδας, συνεργασίας για ένα κοινό σκοπό, και αγάπης για τη φύση, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ανθρωπιάς και συγκίνησης.

Εικόνα5

«Τα δέντρα μας», Θέτη Χορτιάτη
εκδ. Πατάκη

Εννέα ιστορίες με  πρωταγωνιστές τα δέντρα. Δέντρα μαγικά που μιλούν σαν άνθρωποι, που αισθάνονται το άγγιγμα των ανθρώπων, που νιώθουν αγάπη και χαρά , που χαίρονται και λυπούνται ,  που ζουν και πεθαίνουν όπως όλα τα πλάσματα της φύσης.

 

Εικόνα7

«Η Αρήτη της ροδιάς», Κική Δημητριάδου

Εκδ. Λιβάνη

 Τι μπορεί να μεταμορφώσει ένα βασιλιά; Να τον γλυκάνει τόσο, ώστε να σταματήσει έναν πόλεμο; Να τον κάνει να βγάζει τα μυρμηγκάκια από το πιάτο προσεκτικά, γιατί ούτε αυτά δε θέλει να πληγώσει; Τι μάγεψε τη βασιλική καρδιά και την έκανε τόσο ευρύχωρη και ανθρώπινη; Αχ και να γινόταν να συμβεί το ίδιο στους σημερινούς βασιλιάδες του κόσμου! Για να υπάρχει ελπίδα…

Μπορούμε να διαβάσουμε το βιβλίο από «το μικρό αναγνώστη» αν πατήσουμε εδώ

 

ε2

Οικολογικό παραμύθι από το ΚΠΕ Καλαμάτας

Μπορούμε να το διαβάσουμε αν πατήσουμε  εδώ

Ομάδα σύνταξης:

Κρυσταλία Κιλάρογλου, Νικόλαος Χάψαλης

Σχολιάστε

Top