Κλιματική αλλαγή

Οι κλιματικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο να  ξεπεραστεί ο 1,5 βαθμός Κελσίου, ο πιο φιλόδοξος στόχος που είχε τεθεί το 2015 βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού, καθώς αυξήθηκαν και πάλι τα αέρια του θερμοκηπίου έπειτα από μια μικρή μείωση που παρατηρήθηκε λόγω της πανδημίας covid-19.

Οι χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού συμφώνησαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου και «να συνεχίσουν τις προσπάθειες» να πετύχουν άνοδο μόνο 1,5 βαθμού.

Οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή ζητούν από τους μεγάλους ρυπαντές – κυρίως την Κίνα και τις ΗΠΑ—να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα και να υιοθετήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα μέλλον»

«Μετά τον 1,5 βαθμό Κελσίου δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα μέλλον. Ο αριθμός αυτός δεν είναι υπό διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Σατιέντρα Πρασάντ πρεσβευτής των νησιών Φίτζι στον ΟΗΕ.

Πολλές ευάλωτες χώρες πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εκστρατεία υπό το σύνθημα «1,5 βαθμός για να παραμείνουμε ζωντανοί». Αλλά η παγκόσμια κοινότητα απομακρύνεται από τον στόχο.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης