Ζωνοδέλφινο

ΑΠΟ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ - Φεβ• 25•16

της Μελίνα Μακρίδη

Το ζωνοδέλφινο δεν είναι μόνο το μικρότερο στην οικογένειά  του, είναι επίσης αυτό που συναντάμε πιο συχνά στα ελληνικά νερά. Με γκρι χρώμα, πήρε το όνομα του από τη μαύρη γραμμή ( ζώνη ) που ξεκινάει απότο μάτι του και κατευθύνεται προς την κοιλιά του. Με μέσο μήκος 1,65 μέτρα είναι μικρότερο από τα υπόλοιπα δελφίνια. Ζει σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, σε μεγάλο βάθος αλλά κοντά στις ακτές. Ένας απομονωμένος πληθυσμός ζει στον κλειστό Κορινθιακό κόλπο.

Δεινός κολυμβητής, αναπτύσσει συνήθως ταχύτητες μέχρι τα 35 χλμ.την ώρα αν και στις βιασύνες του … μπορεί να φτάσει τα 60 χλμ.την ώρα. Τρέφεται κυρίως με καλαμάρια αλλά και με αφρόψαρα όπως ο γαύρος. Ενηλικιώνεται στα 11 με 12 χρόνια του, ενώ επιλέγει τους θερμούς μήνες για να φέρει στη ζωή τους απογόνους του, περίπου κάθε 3 χρόνια. Το μέγιστο προσδόκιμο της ζωής του είναι τα 45 χρόνια. Αυτά τα χαρακτηριστικά σίγουρα δεν προδιαθέτουν κάποιον για ένα είδος το οποίο απειλείται. Παρόλα αυτά το ζωνοδέλφινο θεωρείται είδος <<Τρωτό>>, σύμφωνα με το κόκκινο βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα 2009).

Ο Κορινθιακός είναι πιθανότατα η μοναδική περιοχή στον κόσμο, όπου ένας πληθυσμός ζωνοδέλφινων ζει σε κλειστό κόλπο, απομονωμένος από άλλες πελαγικές περιοχές. Τα νερά του Κορινθιακού κόλπου φτάνουν μέχρι τα 930 μέτρα βάθος, με αποτέλεσμα τα ζωνοδέλφινα να είναι άφθονα χάρη στα μεγάλα και απότομα βάθη που δημιουργούν ένα κλειστό πελαγικό οικοσύστημα.

Στον Κορινθιακό συναντά κανείς τα ζωνοδέλφινα, αποκλειστικά σε μεικτές ομάδες με τα σταχτοδέλφινα και τα κοινά δελφίνια.

Σχολιάστε

Top