ΝΤΟΠΕΡΜΑΝ

ΑΠΟ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ - Μαρ• 01•16

της Έλενας Γκανιάτσου

Τα Ντόπερμαν αναπτύχθηκαν το 1890 από τον Karl Friedrich Louis Doperman. Τα Ντόπερμαν είναι γνωστά για την πίστη τους στο αφεντικό τους και για τις αγρυπνίες που κάνουν για να τον προστατεύσουν. Είναι πολύ εύκολο να εκπαιδευτούν χάρη στην εξυπνάδα τους. Αρχικά τα Ντόπερμαν μεγάλωναν για φύλακες και για να προστατεύουν τον ιδιοκτήτη τους. Μαθαίνοντας σε αυτή τη ζωή μπορεί να φαίνονται άγρια, να είναι ατρόμητα και πρόθυμα να υπερασπιστούν τον ιδιοκτήτη τους αλλά είναι ταυτόχρονα συγκεντρωμένα ώστε να υπακούσουν σε εντολές. Είναι γνωστά για την έντονη προσωπικότητα τους και την εξαιρετική πίστη τους. Τα Ντόπερμαν είναι εύκολο να μάθουν να σέβονται και να προστατεύουν και θεωρούνται άριστα σκυλιά.

της Έλενας Γκανιάτσου

Σε διάφορες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα Ντόπερμαν είναι στην κατηγορία των πιο έξυπνων σκυλιών ενώ ο ψυχολόγος Stanley Coren τα κατατάσσει στα 5ο πιο έξυπνα σκυλιά στην υπακοή και στην εντολή. Τα Ντόπερμαν είναι κοινωνικά με τον άνθρωπο και τα άλλα σκυλιά. Ωστόσο η συγκεκριμένη ράτσα είναι συνήθως επιθετική προς τους ξένους και τα σκυλιά που γνωρίζουν για πρώτη φορά, σπάνια όμως ολοκληρώνουν την επίθεσή τους. Επίσης σπάνια δείχνουν και επιθετική συμπεριφορά προς τον ιδιοκτήτη τους. Σε διάφορες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα Ντόπερμαν στην Βόρια Αφρική έχουν πιο ήρεμη συμπεριφορά από στην Ευρώπη λόγω τον διαφορετικών διαδικασιών αναπαραγωγής που υιοθετούν οι Αμερικάνοι εκτροφής. Το Ντόπερμαν είναι ένα πολύ ευγενικό σκυλί παρά της φήμες που το θέλουν επιθετικό και άγριο. Είναι σκυλί για οικογένεια ενώ μπορεί να παίξει άνετα με σκυλάκια και γατάκια.

Πολλά Ντόπερμαν αρρωσταίνουν από τη εξής αρρώστιες: Σύνδρομο Wolber, την νόσο Von Willebraneds, τυμπανισμό, δυσπλασία ισχίων και καρδιακές παθήσεις. Δεν ευημερεί στο κρύο.

Τέλος, προσοχή πρέπει να δίνουμε στη διατροφή του σκύλου μας. Με τη σωστή διατροφή θα αποφύγουμε πολλές ασθένειες. Στις ράτσες όπως τα Ντόπερμαν αξίζει να τρέφονται με τις καλύτερες τροφές.

Σχολιάστε

Top