ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΑΠΟ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ - Μαρ• 15•16

του Δ.Σ. Μπασκούτα και της Μ. Κοτσιαϊ

Τι είναι υγιεινή διατροφή και γιατί πρέπει να τρώω υγιεινά.
Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα να είναι υγιές. Έχει ποικιλία και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενώ περιέχει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα του εμπορίου,το κρέας, το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.
Πάνω από όλα τη διατροφή πρέπει να την απολαμβάνετε.
Με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων όπως κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την καρδιά μας. Επιδρά με διάφορους τρόπους όπως πχ. βοηθά να διατηρείται η ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, βοηθά να βελτιώσουμε την αρτηριακή πίεση και να μην πάρουμε βάρος.
Παχυσαρκία
Η παχυσαρκία είναι η συχνότερη διατροφική διαταραχή στις αναπτυγμένες κοινωνίες. Η κύρια αιτία της παχυσαρκίας είναι η λήψη τροφής σε ποσότητα μεγαλύτερη από όσο επιβάλλουν οι φυσιολογικές ανάγκες και η φυσική δραστηριότητα του ατόμου. Ο ορισμός της παχυσαρκίας γίνεται με κριτήριο το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ = Β/Υ2).
Η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση σειράς σοβαρών παθολογικών καταστάσεων, όπως:
Σακχαρώδης διαβήτης
Υπέρταση
Υπερχοληστερολαιμία
Στεφανιαία νόσος
Αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου
Καρκίνος του παχέος εντέρου και του μαστού
Παθήσεις της χοληδόχου κύστης και του ήπατος (λιπώδες ήπαρ)
Αναπνευστικές διαταραχές
Ουρική αρθρίτιδα και οστεοπόρωση
Περιορισμός της δραστηριότητας
Κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα

Σχολιάστε

Top