Ο λύκος

ΑΠΟ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ - Μάι• 23•16

του Κων/νου Ευθυμιόπουλου
Κανένα άλλο ζώο δεν έχει πλουτίσει τους μύθους και τις παραδόσεις των λαών όλου του κόσμου όπως ο λύκος. Σύμβολο δύναμης και ελευθερίας στοιχειώνει με την παρουσία του θρύλους και παραμύθια εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ο πρώτος πρόγονος του λύκου εμφανίστηκε πριν από 54 εκ. χρόνια στη Β. Αμερική ενώ ο λύκος στη σημερινή του μορφή πριν από 1,5 εκ. χρόνια. Ο λύκος υπήρξε το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στον πλανήτη μας. Πριν από μερικούς αιώνες ο λύκος ζούσε σε όλα τα μέρη του Βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη μας. Από τον 14ο αιώνα και ύστερα από συστηματικές προσπάθειες εξόντωσής του, εξαφανίστηκε από 14 χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, ενώ στις χώρες που ζει, ο πληθυσμός του έχει μειωθεί δραματικά. Στην Ελλάδα ο λύκος δεν ζει πια στην Πελοπόνησο και την Κρήτη και τον συναντάμε μόνο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ο λύκος έχει 5 διαφορετικά χρώματα γκρίζο, καφέ,άσπρο,κόκκινο και μαύρο. Οι λύκοι ζούνε σε αγέλες με 15 ή 16 ατόμων. Οι λύκοι υπάρχουν στην Γη πάνω από 1.000.000 χρόνια. Οι λύκοι τρώνε άλλα μικρότερα φυτοφάγα ζώα κυνηγώντας τα. Ο λύκος ανήκει στην κυνοειδής οικογένεια. Ο λύκος χωρίζει τα σύνορα της αγέλης του με τα τσίσα του. Συγνώμη για τον αηδιαστικό τρόπο αλλά έτσι είναι η φύση.

Σχολιάστε

Top