Γιορτές της Παναγίας

Συντάκτης: Μαρία Αν.

 

Όλες οι γενιές Ορθοδόξων τιμούν, υμνούν και μακαρίζουν με ιδιαίτερη ευλάβεια τη Θεοτόκο.

Και προς τιμήν της οργανώνουν μεγαλοπρεπείς εκκλησιαστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών στις εορτές.

Γενέσιον της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου)

Είναι η χριστιανική εορτή που αναφέρεται στη γέννηση της Παναγίας. Συνήθως η Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τους αγίους μόνο την ημέρα του θανάτου τους, αλλά ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, η Παναγία και ο Χριστός μας αποτελούν εξαίρεση.

8a1_GennisiTheotokou03

Αγία Σκέπη (28 Οκτωβρίου)

Εορτή η οποία το 1952 μεταφέρθηκε από την 1η Οκτωβρίου στην 28η, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Παναγία για τη σκέπη και την προστασία της κατά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου)

Γιορτάζουμε την αφιέρωση της Παναγίας στο Ναό του Σολομώντα, στα Ιεροσόλυμα, όπως είχαν υποσχεθεί οι γονείς της (οι άγιοι Ιωακείμ και Άννα),όλα τα χρόνια που προσεύχονταν στο Θεό να τους στείλει ένα παιδί. Στα Εισόδια η Παναγία είναι τριών ετών.

Τα-Εισόδια-της-Θεοτόκου-1

Σύλληψη της Θεοτόκου (9 Δεκεμβρίου)

Η Παρθένος από την πρώτη στιγμή της συλλήψεώς της από τη μητέρα της Άννα, διατηρήθηκε καθαρή από κάθε σπίλο και μολυσμό.

Σύναξις της Θεοτόκου (26 Δεκεμβρίου)

Η συγκέντρωση των πιστών για την απόδοση τιμής στη Μητέρα του Σωτήρος.

Υπαπαντή (2 Φεβρουάριου)

Είναι Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που εορτάζεται η «προσφορά» του Ιησού στο Ναό από την μητέρα του Μαρία και τον Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του.

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25 Μαρτίου)

Η γιορτή της επίσκεψης του αρχαγγέλου Γαβριήλ στην Παναγία, όταν της ανακοίνωσε ότι ο Θεός την επέλεξε για να κυοφορήσει και να γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό. Η Παναγία πρέπει να ήταν περίπου 15 ετών τότε, σε ηλικία γάμου για την εποχή της.

03_25 Ευαγγελισμός Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου (15 Αυγούστου)

Η μεγάλη γιορτή της Παναγίας που κλείνει τον κύκλο της επίγειας ζωής της. Για την οποία οι ορθόδοξοι χριστιανοί όλων των λαών προετοιμάζονται με τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, καθώς και με τις υπέροχες Παρακλήσεις προς την Παναγία.

8_Aug_15_Koimisi-Theotokou1

Απόδοσις Κοιμήσεως (23 Αυγούστου)

Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου ολοκληρώνεται στις 23 Αυγούστου («απόδοση της Κοιμήσεως»), ημέρα που ο λαός μας την ονομάζει «τα εννιάμερα της Παναγίας», την έχει μετατρέψει σε ξεχωριστή εορτή και υπάρχουν εκκλησίες αφιερωμένες ειδικά σε αυτήν.

Αγία Ζώνη (31 Αυγούστου)

Ο Αύγουστος, ο «μήνας της Παναγίας», κλείνει με την εορτή της Τιμίας Ζώνης, δηλαδή της ζώνης της Παναγίας, που η ίδια η Θεοτόκος παρέδωσε στον άγιο απόστολο Θωμά 3 ημέρες μετά την Κοίμησή της. Το πολύτιμο και θαυματουργό αυτό κειμήλιο, μετά από πολλές περιπέτειες, παραδόθηκε πριν από αιώνες στην ιερά μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

agia-zoni3aum2

Υπάρχουν κι άλλες εορτές της Παναγίας. Αυτές είναι οι κυριότερες, που γεμίζουν το χρόνο και τη ζωή μας με την ευλογία της.

Σχολιάστε