Δυναμικά ή μικρόφωνα κινητού πηνίου (dynamic or moving coil microphones)

Περιγραφή

Τα δυναμικά μικρόφωνα είναι ηλεκτρομαγνητικής φύσης. Αποτελούνται από έναν μόνιμο μαγνήτη και ένα πηνίο που είναι προσαρμοσμένο στη μεμβράνη του μικροφώνου. Η διάμετρος της μεμβράνης κυμαίνεται από 20 έως 30 mm. Το πηνίο είναι τοποθετημένο ανάμεσα στους δύο πόλους του μαγνήτη. Όταν κινείται η μεμβράνη, κινείται φυσικά και το πηνίο μέσα στο πεδίο του μαγνήτη και με αυτό τον τρόπο παράγεται ηλεκτρική τάση στα άκρα του πηνίου (αρχή της επαγωγής). Η τάση αυτή είναι ανάλογη με τη στάθμη ηχητικής πίεσης του κύματος και είναι εξ’ αρχής ισχυρή (200 ohms) χωρίς να παρεμβληθεί μετασχηματιστής. Τα δυναμικά μικρόφωνα συνήθως είναι κατευθυντικά (unidirectional). Η ευαισθησία τους είναι -80 έως -70 dB.

1 2

Θετικά χαρακτηριστικά

Τα δυναμικά μικρόφωνα:

-  Αντέχουν στη σκληρή καταπόνηση αφού είναι κατασκευασμένα με απλά υλικά.

-  Είναι φτηνά (χωρίς πάντα αυτό να σημαίνει ότι επειδή είναι φτηνά δεν είναι αξιόπιστα).

-  Είναι πολύ ανθεκτικά σε υψηλές στάθμες ηχητικής πίεσης (περίπου 140db)  και παραμορφώνουν σχετικά δύσκολα.

-  Δεν απαιτούν τροφοδοσία, ούτε κανενός είδους ιδιαίτερη μεταχείριση.

 

Αρνητικά χαρακτηριστικά

- Έχουν μικρή απόσταση σήματος προς θόρυβο (S/N – Signal-to-Noise Ratio) λόγω του θορύβου από τη μηχανική κίνηση του πηνίου.

-  Η καλωδίωσή τους αποτελείται από το σήμα και τη γείωση, είναι επιρρεπής σε μαγνητικές παρεμβολές και δεν επιτρέπει καλωδιώσεις πολλών μέτρων, εκτός αν ληφθεί ειδική μέριμνα για προστασία από μαγνητικές παρεμβολές.

-  To εύρος συχνοτήτων που καλύπτουν είναι κάπως περιορισμένο (έως 10 με 15 kHz).

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης