Θαλής ο Μιλήσιος και η πυραμίδα του Χέοπα

πυραμιδα

Ο Θαλής, που γεννήθηκε γύρω στο 620 π.Χ. στη Μίλητο της Ιωνίας, υπήρξε ένας από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας. Ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία, την αστρονομία, τα μαθηματικά, τη φυσική και το εμπόριο.

Εκείνο που προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον του Θαλή ήταν οι πυραμίδες της Αιγύπτου. Γι’ αυτό ταξίδεψε στην Αίγυπτο και όταν τις αντίκρισε, εντυπωσιάστηκε. Ιδιαίτερα, κίνησε το ενδιαφέρον του η πυραμίδα του Χέοπα που ήταν η μεγαλύτερη.

Ήταν φανερό ότι το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα ήταν αδύνατο να μετρηθεί, γιατί δεν ήταν ένα στενόμακρο αντικείμενο αλλά ένα αντικείμενο  αδιαφανές με πολλή φαρδιά βάση. Ο Θαλής παρατήρησε τη σκιά του και οι σκέψεις του τον οδήγησαν στην ιδέα:

«Τη στιγμή που το μήκος της σκιάς μου θα είναι ίσο με το ύψος μου, το μήκος της σκιάς της πυραμίδας θα είναι ίσο με το δικό της ύψος».

Έτσι, έβαλε σε εφαρμογή την ιδέα του, αφού ζήτησε και τη συνεργασία ίσως ενός φελάχου. Για να πετύχει το σκοπό του ο Θαλής, τοποθετήθηκε στο κέντρο ενός κύκλου που χάραξε στην άμμο, με ακτίνα όσο είναι το ύψος του και περίμενε τη στιγμή κατά την οποία το άκρο της σκιά του θα αγγίξει την περιφέρεια του κύκλου. Τότε φώναξε στον συνεργάτη του να

μπήξει ένα πάσσαλο στην άκρη της σκιάς της πυραμίδας.

Από τη μέτρηση αυτή βρέθηκε, ότι το ύψος είναι 276,25 αιγυπτιακοί πήχεις.  Σήμερα γνωρίζουμε ότι το πραγματικό ύψος της πυραμίδας είναι 280 πήχεις ή 147 μέτρα, δηλαδή πολύ κοντά στον υπολογισμό που έκανε ο Θαλής.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης