Η ερήμωση των χωριών

ερημωση χωριών

Η ερήμωση της υπαίθρου, δηλαδή η μείωση του πληθυσμού στα χωριά γίνεται όλο πιο αισθητή. Η σταδιακή μείωση των ανθρώπων που επιλέγουν να ζήσουν στα χωριά, συμβαίνει όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς τις ευκαιρίες, τις δυνατότητες και τις παροχές που προσφέρει μια πόλη έναντι κάποιου χωριού.

Οι πόλεις προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Τα χωριά δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Όμως, οι χαμηλές αποδοχές, το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι γενικότερες δυσκολίες των κλάδων αυτών σε συνδυασμό με την ύπαρξη ή την ανάπτυξη νέων και κερδοφόρων επαγγελμάτων στις πόλεις οδηγούν στην εγκατάλειψη των επαγγελμάτων αυτών και στην εγκατάλειψη των χωριών. Επιπλέον, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης των μηχανημάτων παρατηρείται και μείωση του ανθρώπινου δυναμικού που απαιτείται για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Έτσι, οι άνθρωποι στρέφονται στην αναζήτηση επαγγελμάτων που δεν υπάρχουν στα χωριά αλλά στις πόλεις.

Ακόμα και να υπάρχει δυνατότητα εργασίας σε κάποιο χωριό και πάλι πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να ζήσουν στην πόλη λόγω των ευκολιών της. Στις πόλεις υπάρχουν περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών, υποδομές αθλητισμού για την αθλητική δραστηριότητα των πολιτών και δομές υγείας που διευκολύνουν κατά πολύ τις συνθήκες διαβίωσης. Εξίσου σημαντική είναι η ύπαρξη χώρων αναψυχής όπως θεατρικών και μουσικών σκηνών.

Mπορεί η διαβίωση στην πόλη να έχει πολλά θετικά στοιχεία αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα οφέλη που έχει και η ζωή στο χωριό μακριά από το καυσαέριο, την ένταση της πόλης και τους αγχωτικούς της ρυθμούς. Δυστυχώς αυτή η σταδιακή μείωση του πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην ολική ερήμωση πολλών χωριών. Καλό θα ήταν αυτή η μείωση να αντιμετωπιστεί με έμπρακτους και οργανωμένους τρόπους από την κοινωνία και το κράτος, πριν να είναι πολύ αργά. Η ενθάρρυνση και η υποστήριξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων  που μπορούν να ευδοκιμήσουν στις αγροτικές περιοχές θεωρείται μονόδρομος, έστω και για τη μερική αντιμετώπιση της ερήμωσης των χωριών.

 

Κιοραποστόλου Σταύρος Β1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης