Πώς η μόδα κυβερνά τον κόσμο;

μοδα

Μόδα είναι η τάση, η συνήθεια και γενικότερα η άποψη που υιοθετείται ευρύτερα από μεγάλες μάζες του πληθυσμού για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα. Η μόδα είναι κάτι παροδικό που εμφανίζεται σε όλες τις πτυχές της ζωής μας όπως το ντύσιμο, η διασκέδαση, ο τρόπος που ζούμε κλπ. Η μόδα υπάρχει στον αέρα, στον δρόμο, έχει να κάνει με τις ιδέες του καθενός με τον τρόπο που ζούμε και συμπεριφερόμαστε. Αυτό που συμβαίνει κάθε στιγμή είναι μόδα. Και έχει απόλυτο δίκιο. Διότι μόδα δεν είναι μόνο ο τρόπος που ντυνόμαστε, είναι ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας, είναι ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε καθημερινά σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, είναι η γενικότερη θεώρηση των πραγμάτων.

Με την χρήση της μόδας καλύπτουμε την ανάγκη μας για κοινωνική προβολή. Μπορούμε να ενταχθούμε σε κάποιο σύνολο, να συμβαδίσουμε, να διαφοροποιηθούμε ή  και να εναντιωθούμε χρησιμοποιώντας την εμφάνιση και το στιλ μας. Ο τρόπος που ντυνόμαστε φανερώνει συναισθήματα και διάθεση. Επίσης, με τα ρούχα μας μπορούμε να κρύβουμε αδυναμίες του σώματός μας και ταυτόχρονα να αναδεικνύουμε τα σημεία που μας κολακεύουν. Αλλάζοντας τα ρούχα μας αλλάζουμε την εικόνα μας και ανανεωνόμαστε. Έτσι λοιπόν η μόδα λειτουργεί και σαν ψυχολογικός παράγοντας για κάθε άτομο ξεχωριστά αλλά και για την κοινωνία μας στο σύνολό της.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της μόδας παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η δημοσιογραφία μόδας αποτελεί σημαντικό πόλο διάδοσης των στυλ. Κριτικές, οδηγίες και σχόλια μόδας αφθονούν στην τηλεόραση και σε περιοδικάεφημερίδες, ιστότοπους μόδας,  κοινωνικά δίκτυα και ιστολόγια μόδας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τα ιστολόγια μόδας και το YouTube έχουν γίνει σημαντικά μέσα για τη διάδοση τάσεων και συμβουλών μόδας, δημιουργώντας μια διαδικτυακή κουλτούρα διαμοιρασμού των στυλ.

 

Παντελή Στέλλα, Τσουλχάι Τζένη Β1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης