… για τους «θεραπευτικούς» ιούς;
Οι βακτηριοφάγοι είναι ιοί που μολύνουν και αναπαράγονται μέσα στα βακτήρια. Είναι άφθονα στο περιβάλλον, ιδιαίτερα στους υδρόβιους βιότοπους και στο έδαφος. Οι βακτηριοφάγοι αποτελούνται από μια πρωτεϊνική επικάλυψη που περιβάλλει το γενετικό τους υλικό, είτε DNA είτε RNA. Είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των βακτηριακών πληθυσμών και παίζουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο του άνθρακα επηρεάζοντας την αφθονία και την ποικιλότητα των βακτηρίων.
… ότι μπορούμε να κοιτάξουμε στο παρελθόν;
Η θεωρία του ταξιδιού στο χρόνο μέσω τηλεσκοπίων υποδηλώνει ότι η παρατήρηση μακρινών ουράνιων αντικειμένων θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει ματιές στο παρελθόν. Δεδομένου ότι το φως από αυτά τα αντικείμενα χρειάζεται χρόνο για να φτάσει στη Γη, η παρατήρησή τους μοιάζει με το να κοιτάς πίσω στο χρόνο. Ωστόσο, το πρακτικό ταξίδι στο χρόνο παραμένει μια έννοια στη σφαίρα της θεωρητικής φυσικής, καθώς το ταξίδι στο χρόνο θα απαιτούσε την υπέρβαση σημαντικών επιστημονικών και φιλοσοφικών προκλήσεων, όπως τα παράδοξα και οι παραβιάσεις της αιτιότητας.…
… για τα ταξίδια στον κάτω κόσμο;
Ένας συναρπαστικός αρχαίος ελληνικός μύθος είναι η ιστορία του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Ο Ορφέας, ένας προικισμένος μουσικός που ερωτεύεται βαθιά την Ευρυδίκη. Όταν πεθαίνει τραγικά, ο Ορφέας ταξιδεύει στον κάτω κόσμο για να την ανασύρει. Συγκινημένος από τη μουσική του, ο Άδης συμφωνεί να αφήσει την Ευρυδίκη να επιστρέψει υπό έναν όρο: ο Ορφέας δεν πρέπει να κοιτάξει πίσω μέχρι να φτάσουν στην επιφάνεια. Παρά τις προσπάθειές του, ο Ορφέας δεν μπορεί να αντισταθεί, χάνοντας για πάντα την Ευρυδίκη.
… ότι το σώμα μας αναγεννάται;
Το ανθρώπινο σώμα έχει μια εκπληκτική ικανότητα να αυτοθεραπεύεται και να αναγεννάται. Αυτή η έμφυτη ικανότητα μας δίνει τη δυνατότητα να αναρρώνουμε από τραυματισμούς, ασθένειες, ακόμη και μικροτραυματισμούς. Από τη συνεχή ανανέωση των κυττάρων του δέρματος έως την αξιοσημείωτη αναγέννηση του ηπατικού ιστού, το σώμα μας είναι εξοπλισμένο με περίπλοκους μηχανισμούς επιδιόρθωσης και αποκατάστασης. Αυτή η ικανότητα αυτοανανέωσης όχι μόνο διασφαλίζει την επιβίωσή μας, αλλά παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας και ζωτικότητας, αναδεικνύοντας την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα του ανθρώπινου οργανισμού. Νέο αίμα κάθε 120 ημέρες, το συκώτι, χάρη στο γεγονός ότι τροφοδοτείται με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, ανανεώνεται κατά προσέγγιση κάθε 150 ημέρες. Αντίθετα, τα επιθηλιακά κύτταρα, που βρίσκονται στην επιφάνεια των πνευμόνων, ανανεώνονται κάθε 2-3 εβδομάδες. ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 15 ημέρες. Πηγή πληροφοριών: https://www.vita.gr/2014/11/26/ygeia/swma-kathe-pote-ksanagennietai/
… για τους συναγερμούς στην αρχαιότητα;
Στην αρχαία Ελλάδα, το πρώτο γνωστό σύστημα συναγερμού ήταν ο «συναγερμός πήλινων δοχείων». Αυτή η έξυπνη συσκευή αποτελούνταν από μια σειρά από πήλινα δοχεία τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Κάθε γλάστρα περιείχε ένα μικρό βότσαλο ή μεταλλική μπάλα. Όταν ένας εισβολέας πλησίαζε, ενοχλώντας τις γλάστρες, τα βότσαλα ή οι μπάλες έπεφταν κάτω, δημιουργώντας έναν δυνατό θόρυβο που ειδοποιούσε τους κατοίκους για την εισβολή. Αυτό το απλό αλλά αποτελεσματικό σύστημα συναγερμού παρείχε έγκαιρη προειδοποίηση έναντι πιθανών απειλών, βοηθώντας στην προστασία των αρχαίων ελληνικών οικισμών και σπιτιών.
… πώς ξυπνούσαν οι αρχαίοι Έλληνες;
Το πρώτο ξυπνητήρι στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό ως «ρολόι του νερού» ή «κλεψύδρα». Εφευρέθηκε από τον Κτησίβιο της Αλεξάνδρειας γύρω στον 3ο αιώνα π.Χ., η κλεψύδρα χρησιμοποιούσε νερό για τη μέτρηση του χρόνου. Αποτελούνταν από ένα δοχείο με μια μικρή τρύπα στο κάτω μέρος, που επέτρεπε στο νερό να στάζει με σταθερό ρυθμό. Μια πλωτή συσκευή συνδεδεμένη σε έναν δείκτη θα ανέβαινε σταδιακά καθώς έπεφτε η στάθμη του νερού, ενεργοποιώντας έναν μηχανισμό για την παραγωγή ήχου, όπως χτυπήματα κουδουνιών ή γκονγκ, σε προκαθορισμένο χρόνο, λειτουργώντας αποτελεσματικά ως συναγερμός. Αυτή η καινοτόμος συσκευή επέτρεψε στους ανθρώπους να ξυπνούν συγκεκριμένες ώρες, σηματοδοτώντας ένα πρώιμο ορόσημο στην ιστορία των συστημάτων χρονομέτρησης και συναγερμού.
Πηγή εικόνας: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Jean-Baptiste-Camille_Corot_-_Orpheus_Leading_Eurydice_from_the_Underworld_-_Google_Art_Project.jpg
Γράφει ο Μάριος Τσακίρης