Βιβλιοκριτική: The Secret History

Το «The Secret History», το πρώτο μυθιστόρημα της Aμερικανίδας Dona Louise Tartt, είναι ένα βιβλίο μυστηρίου στο οποίο ο βασικός χαρακτήρας είναι ο Richard Papen.

Ο Richard είναι ένας νεαρός ο οποίος ονειρεύεται να σπουδάσει φιλοσοφία και να μάθει ξένες γλώσσες και συγκεκριμένα τα αρχαία ελληνικά. Όταν γίνεται δεκτός στο πανεπιστήμιο, πληροφορείται ότι υπάρχει μόνο ένας καθηγητής αρχαίων ελληνικών ο οποίος δέχεται μόνο πέντε μαθητές. Η δυσκολία αυτή δεν τον πτοεί,  βρίσκει τρόπο να επικοινωνήσει με τους μαθητές που επιλέχθησαν  και να πείσει τον καθηγητή να τον αφήσει να πάρει μέρος στο μάθημά του. Στην πορεία όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά σκοτεινά μυστικά των πέντε αυτών φίλων.

Στο βιβλίο μου άρεσαν τα vibes και η περιγραφή της πανεπιστημιακής ζωής που παρουσιάζει η συγγραφέας στο βιβλίο. Η ιστορία είναι αρκετά τραυματική αλλά η κάθε σελίδα με παρότρυνε να συνεχίσω να αντικρίζω καινούργια μυστικά και αλήθειες.

Αυτό που με άγχωσε ή πιο συγκεκριμένα με τρόμαξε ήταν η σχέση που είχαν αναπτύξει οι πέντε φίλοι. Όσο ωραίο και να ήταν αυτό το βιβλίο, εκείνη η σχέση θα με στοιχειώνει για πάντα.

Νομίζω ότι αυτό το βιβλίο θα το αντέξουν οι λάτρεις του Ντοστογιέφσκι ή των δραματικών και κλασικών βιβλίων. Η συγγραφέας εμπνεύστηκε από πολλά βιβλία και ιστορίες. H πλοκή του «Έγκλημα και η τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι διασταυρώνεται με την ιστορία του Ευριπίδη «Βάκχες» με φόντο τους κανόνες της έλξης του Μπρετ Ίστον Έλλις.

Το «The Secret History», αν και δεν ήταν ακριβώς ο τύπος βιβλίων που προτιμώ να διαβάζω,  έγινε ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία. Μου έδωσε μια ζεστασιά και με έκπληξε. Το βιβλίο αυτό το βαθμολογώ 8/10. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Γράφει η Αλίκη Φιλοσίδη

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης