Να ακουστεί η φωνή μας…

Δημοσιογράφοι για μια ημέρα

  Στις 14/03/24, ημέρα Πέμπτη, στο πλαίσιο της δημιουργίας μαθητικού Τύπου  (άξονας 7- Σχολείο και κοινότητα) η ομάδα των μαθητών/-τριών της σχολικής εφημερίδας του Π.ΕΠΑ.Λ./ 2ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εφημερίδας “Ροδιακή” όπου κι ενημερώθηκαν, μαθητές κι εκπαιδευτικοί, από τον αρχισυντάκτη και δημοσιογράφο Μιχάλη Μαστή για την ιστορία της εφημερίδας καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας της. Τότε ξεκίνησε μια ζωηρή συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες που είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν απορίες σχετικές με το επάγγελμα του δημοσιογράφου.

  Ακολουθεί η συνέντευξη στην Εφημερίδα «Ροδιακή» με τον αρχισυντάκτη και δημοσιογράφο Μιχάλη Μαστή:

  Η ¨Ροδιακή¨ είναι καθημερινή πρωινή εφημερίδα της Ρόδου και η παλαιότερη σε κυκλοφορία στα Δωδεκανήσα. Εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 3 Σεπτεμβρίου του 1915 με ιδρυτές τους Εμμανουήλ Καλαμπίχη και Κ. Αναστασιάδη. Ήταν η μοναδική εφημερίδα που εκδιδόταν στα ελληνικά κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής. Η κυκλοφορία της διεκόπη τον Σεπτέμβριο του 1939 όταν ο Ιταλός διοικητής των Δωδεκανήσων και σημαίνον στέλεχος του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος, Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκκι απαγόρευσε την κυκλοφορία τους. Επανεκδόθηκε τον Μάρτιο του 1948 όταν η Δωδεκάνησος απελευθερώθηκε από την Ιταλική Κατοχή και ενσωματώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η εφημερίδα επικεντρώνεται στην κάλυψη τοπικών γεγονότων. Υπάρχουν όμως, και σελίδες που αναφέρονται σε εθνικά και παγκόσμια θέματα.

  Ο κ. Μαστής μας περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια όλη τη διαδικασία που απαιτείται για την έκδοση μιας εφημερίδας, από την καταγραφή της είδησης μέχρι τη στιγμή μου παίρνουν οι αναγνώστες την εφημερίδα στα χέρια τους. Τα όποια γεγονότα γίνονται γνωστά στους δημοσιογράφους ελέγχονται με επιτόπια έρευνα των συμβάντων και διασταύρωση τους για σωστή ενημέρωση. Το 1996 η εφημερίδα εισέρχεται στη νέα εποχή με την οργάνωση διαδικτυακής σελίδας για άμεση ενημέρωση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρέασαν, βέβαια, την κυκλοφορία της εφημερίδας αλλά συγχρόνως προσέφεραν νέες πηγές εσόδων που αντιστάθμισαν όσα χάθηκαν από την μείωση κυκλοφορίας της έντυπης εφημερίδας.

  Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι αγχωτική αλλά πάντα ενδιαφέρουσα, καμία μέρα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Έχουν να αντιμετωπίσουν γεγονότα που είναι ιδιαίτερα στενάχωρα, όπως ατυχήματα, ναυάγια και πολλά άλλα.

Έκανε ιδιαίτερη επισήμανση στον αριθμό τροχαίων ατυχημάτων τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα αυξημένα στο νησί της Ρόδου.

 Στην ερώτηση πώς επιλέγουν τους δημοσιογράφους με τους οποίους συνεργάζονται, δήλωσε ότι οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι της Δημόσιας σχολής της Παντείου ή του Δημοσιογραφικού τμήματος του ΑΠΘ (με το αντίστοιχο τμήμα έχει ξεκινήσει γόνιμη συνεργασία και σύντομα θα οργανώσουν από κοινού συνέδριο). Η επιλογή των συναδέλφων γίνεται με βάση το ήθος τους και τη βασική αρχή της εφημερίδας να εκπροσωπούν τις αρχές της ορθής δημοσιογραφίας. Επιμένουν με πάθος στην αντικειμενικότητα, στην έγκυρη και ορθή παρουσίαση των γεγονότων, αποφεύγοντας όποια υπερβολή και στοχοποίηση κοινωνικών και εθνικών ομάδων σεβόμενοι τα προσωπικά δεδομένα.

Ο κ. Μαστής απάντησε σε όλα τα ερωτήματα των μικρών δημοσιογράφων της εφημερίδας μας με κατατοπιστικό και αναλυτικό τρόπο και τους κάλεσε να ακολουθήσουν την καρδιά τους και το πάθος τους στην όποια επιλογή επαγγέλματος για να είναι ευτυχισμένοι.

  Στη συνέχεια, τα παιδιά επισκέφθηκαν την Κοσμητική Συλλογή, στην Παλιά πόλη της Ρόδου, η οποία περιέχει διάφορα εκθέματα (κεντήματα, ξυλόγλυπτα, υάλινα, μετάλλινα και κεραμικά). Οι μαθητές/-τριες είχαν τη δυνατότητα να μάθουν πληροφορίες για τις καθημερινές δραστηριότητες των Δωδεκανησίων, αλλά και να γνωρίσουν  δείγματα της πολιτιστικής παράδοσης του νησιού.

  Στο τέλος της εκπαιδευτικής εκδρομής η ομάδα της εφημερίδας επισκέφθηκε την Παναγία του Κάστρου, τον μεγαλύτερο και αρχαιότερο βυζαντινό σωζόμενο ναό μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη (11ος αιώνας μ.Χ.) ο οποίος περιέχει μόνιμη έκθεση εικόνων και μεσαιωνικών γλυπτών.

Μικροί και μεγάλοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί

   Στις 09/04/24, ημέρα Τρίτη, στο πλαίσιο της δημιουργίας μαθητικού Τύπου  (άξονας 7- Σχολείο και κοινότητα) η ομάδα των μαθητών/-τριών της σχολικής εφημερίδας του Π.ΕΠΑ.Λ./ 2ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου επισκέφθηκε το ραδιοφωνικό σταθμό «Λυχνάρι».  Τα παιδιά στο “Λυχνάρι” είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε πραγματικό χρόνο, μαζί με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Παναγιώτη Χριστοφόρου,  τον τρόπο λειτουργίας μιας επαγγελματικής ραδιοφωνικής εκπομπής, αλλά και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους ως μικροί δημοσιογράφοι/αρθρογράφοι στο πλαίσιο της δημιουργίας σχολικής εφημερίδας.

  Επόμενος σταθμός οι εγκαταστάσεις της “Εscapula”, ο ραδιοφωνικός σταθμός των φοιτητών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η συντονίστρια του σταθμού μας έδωσε πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του  και απάντησε σε ποικίλες ερωτήσεις που τις έθεσαν οι μαθητές/-τριες μας.  Εκεί τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την φοιτητική προσέγγιση ενός διαδικτυακού ραδιοφώνου και ανέλαβαν όλοι ξεχωριστά τον ρόλο ραδιοφωνικού παραγωγού παρουσιάζοντας  στο ακροατήριο τους εαυτούς τους, τα θέματα της σχολικής εφημερίδας και επιλέγοντας μουσική.

  Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διπλή συνάντηση των μαθητών/τριών με τον τρόπο εργασίας μιας επαγγελματικής και μιας ερασιτεχνικής ραδιοφωνικής εκπομπής καθώς και η άντληση συγγραφικού υλικού για τη σχολική εφημερίδα.

  Οι νέοι δημοσιογράφοι του σχολείου μας ευχαριστήθηκαν ιδιαίτερα την μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία να βρεθούν στο χώρο του ραδιοφώνου και να μοιραστούν με τους ακροατές των δύο συχνοτήτων την προσπάθεια τους για τη σύσταση σχολικής εφημερίδας.

Μπορείτε να βρείτε τη συνέντευξη εδώ: https://blogs.sch.gr/pepal-rodou/2024/04/10/ekpaideytiki-episkepsi-ston-radiofoniko-stathmo-lychnari-kai-ston-radiofoniko-stathmo-escapula/

 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αλέξανδρος Φραντζής (ΠΕ 02), Χρύσα Γκίνη (ΠΕ 02)

ωψχ

ν

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης