«Φέρσου σαν κορίτσι»: ρόλοι και στερεότυπα του γυναικείου φύλου

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσο εύκολο είναι να είσαι γυναίκα εν έτει 2024;

Γυναίκα σημαίνει να φοβάσαι μήπως κριθείς εξαιτίας της εμφάνισής σου. Να σε υποτιμούν στον χώρο εργασίας σου αλλά και στο οικογενειακό σου περιβάλλον. Να φοβάσαι να περπατήσεις μόνη σου στον δρόμο. Να εξαρτάσαι από ένα κράτος που δεν σε κάνει να νιώθεις ασφαλής και δεν σε υποστηρίζει. Να μην ακούγεται η φωνή σου! Γυναίκα, όμως, σημαίνει να είσαι δυνατή ψυχή τε και σώματι, να κατέχεις πολλούς ρόλους, να είσαι κόρη, αδελφή, μαμά, γιαγιά, εγγονή και θεία. Σημαίνει να μπορείς να ζήσεις την ζωή που θέλεις, ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι. Σημαίνει να συνδυάζεις συναίσθημα και λογική, εξυπνάδα και χιούμορ, ομορφιά κι ασχήμια. Γυναίκα σημαίνει να μπορείς να δημιουργείς ζωή από το μηδέν.

Ο άνθρωπος γεννιέται και πεθαίνει με στερεότυπα. Είναι στη φύση μας να σκεφτόμαστε στερεοτυπικά. Φέρουμε μαζί μας, είτε άθελα είτε ηθελημένα, από την οικογένειά μας, από το φιλικό μας περιβάλλον, από το σχολείο μας, από τα Μ.Μ.Ε. προκαταλήψεις και νόρμες σχετικές με τους ρόλους των φύλων. Σίγουρα, λοιπόν, δεν είναι εύκολο να είσαι γυναίκα όπως, επίσης, δεν είναι εύκολο να είσαι άνδρας εν έτει 2024. Για να σπάσει ο κύκλος της βίας και των προκαταλήψεων οφείλουμε να αποδομήσουμε κάποια στερεότυπα και να επαναπροσδιορίσουμε ορισμένες πατριαρχικές αντιλήψεις.

Στερεότυπα
πηγή εικόνας: https://e-wall.net/40357/stereotypa-pou-einai-rizomena-stin-koinonia-gia-ti-via-kata-ton-gynaikon-pou-den-echoun-veltiothei-ta-teleftaia-deka-chronia-ekthesi-oie/

 

Γράφουν οι Κική Σολινταράκη, Ζωή Γρηγορίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης