Διδακτικό σενάριο Ιστορία Προσανατολισμού

ΑΠΟ: ΜΠΙΛΑΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Απρ• 24•22

Διδακτικό σενάριο

Ιστορία Προσανατολισμού

ΑΦΙΣΑ

«Ταυτότητες: αυτός και ο άλλος

Ο τίτλος του διδακτικού σεναρίου είναι: «Ταυτότητες: αυτός και ο άλλος» και αφορά στο μάθημα της Ιστορίας Γ Λυκείου Προσανατολισμού. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τις ενότητες: «Το προσφυγικό ζήτημα κατά την Ελληνική Επανάσταση (1821-1827)». καθώς και τη διδακτική ενότητα : «Πρόσφυγες στην Ελλάδα κατά τον 20ο αι.».

Η πρώτη ενότητα αποτελεί εισαγωγή για τους διδακτικούς μας σκοπούς και προετοιμάζει τους μαθητές για τη δεύτερη  ενότητα. Στόχο έχει τη διατύπωση ερωτημάτων σχετικά με τη ταυτότητα σε μεταβαλλόμενο κόσμο,  την κριτική κατανόηση της ύλης και πολύ περισσότερο την ανάπτυξη ενσυναίσθησης  καθώς  και την αποφυγή στερεοτύπων.

Το προσφυγικό συνδέεται με την τοπική ιστορία, τη τέχνη και την αρχιτεκτονική στους τόπους μετεγκατάστασης   και αποτελεί αρχή μιας έρευνας για το ρόλο της τέχνης στους τόπους μετεγκατάστασης.   Ακολουθήθηκε μεικτό μοντέλο (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) με τη λογική της αντεστραμμένης τάξης.

Aξιοποιήθηκαν  πολυμεσικές παρουσιάσεις,   λογισμικά εννοιολογικής χαρτογράφησης  καθώς και οι χάρτες ως πηγή  διερεύνησης της ιστορικής γνώσης καθώς. Κατά τη σύγχρονη εκπαίδευση οι μαθητές με βιωματικό τρόπο χωρίστηκαν σε ομάδες μεταναστών και διερεύνησαν σκέψεις και συναισθήματα.

Λέξεις-κλειδιά: πολυμεσικές εφαρμογές, ιστορικοί χάρτες, βιωματική μέθοδος, αξιοποίηση ιστορικών αρχείων, προσφυγιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

xarths

Σχολιάστε

Top