Τα πιο νόστιμα τραγανά και τέλεια μελωμένα Μελομακάρονα
Γίνονται 40-50 μελομακάρονα Χρόνος προετοιμασίας 30΄ Χρόνος ψησίματος 30΄
Υλικά
- 330 γρ ελαιόλαδο
- 110 γρ ηλιέλαιο
- 225 γρ ζάχαρη
- 12 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για το σιρόπι
- 700 γρ μέλι
- 450γρ ζάχαρη
- 480 γρ νερό
για το γαρνίρισμα
- 190 γρ ψιλοκομμένα καρύδια
- 1 κουταλάκι κανέλα
- ½ κουταλάκι γαρίφαλο
Εκτέλεση
1. Χτυπήστε 4΄ στο μίξερ ή στο μπλέντερ, στη δυνατή
ταχύτητα, τα 6 πρώτα υλικά.
2. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ σε
μια λεκάνη ζυμώματος.
3. Ανοίξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε το μίγμα των υγρών
υλικών. Παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι από τριγύρω,
ανακατέψτε το με τα υγρά υλικά ίσα ίσα να ενωθεί χωρίς να
το ζυμώσετε.
4. Πλάστε με τη ζύμη ή κόψτε με κουπ-πατ μελομακάρονα σε
διάφορα σχήματα κι αραδιάστε τα σε ταψί. Ψήστε τα στους
175C για 30΄περίπου,ώσπου να ροδίσουν καλά.
5. Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη
και το νερό 5’, αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα
μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο. Όταν πιούν το
σιρόπι, αναποδογυρίστε τα κι αφήστε τα να σταθούν, ώσπου
να κρυώσουν εντελώς.
6. Ανακατέψτε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο.
Πάρτε τα μελομακάρονα ένα-ένα, αναποδογυρίστε τα κι έτσι,
όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια, πασπαλίστε τα με καρύδι
κι αραδιάστε τα σε πιατέλα.
7. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη. Διατηρούνται ένα μήνα
εκτός ψυγείου, και στην κατάψυξη ένα χρόνο.
Ραφαήλ Γκ.
Πηγή : Βιβλίο ζαχαροπλαστικής κ. Αλεξιάδου Β.
