ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Τα Χριστούγεννα όλες οι οικογένειες μαζεύονται στα σπίτια και τρώνε όλοι μαζί νόστιμα φαγητά. Οι περισσότερες χριστουγεννιάτικες συνταγές φτιάχνονται με χοιρινό κρέας,  ενώ αγαπημένα γλυκά είναι οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τα μπακλαβαδάκια και τα γαλακτομπούρεκα.
Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει το δικό της παραδοσιακό φαγητό και γλύκισμα:

Μακεδονία και Θράκη

Σε αρκετές περιοχές της Β. Ελλάδας τρώνε τα Χριστούγεννα τη Μσούρα. Είναι ένα φαγητό με χοιρινό κρέας, μοσχάρι και κοτόπουλο, που συνοδεύεται με λαχανικά και ρύζι στο φούρνο.

 

1   Πηγή: https://designmagazine.gr

Στη Β. Ελλάδα επίσης τρώνε τους ποντιακούς λαχανοντολμάδες. Το τύλιγμα των φύλλων συμβολίζει τα σπάργανα του Χριστού.
Η συκότουρτα φτιάχνεται στη Μακεδονία. Πρόκειται για γλυκό ψωμί με μαύρες σταφίδες και ξερά σύκα. Στο πάνω μέρος σχηματίζεται σταυρός που φέρνει ευτυχία, καλή τύχη και υγεία.

2 Πηγή:https://www.messinialive.gr

Ήπειρος – Θεσσαλία

Στην Ήπειρο δεν λείπουν οι πίτες από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Γαλατόπιτες, κρεατόπιτες και γλυκές κολοκυθόπιτες φτιάχνονται καθε Χριστούγεννα.

Στα Γιάννενα αγαπημένο χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι το αγριογούρουνο σαλμί. Το αγριογούρουνο προέρχεται από τα δάση της Ηπείρου και μαλακώνει σε νόστιμη μαρινάδα.

3  https://www.my-city.gr/

 

 

Στα Τρίκαλα την ημέρα των Χριστουγέννων τρώνε τη γουρνάδα, δηλαδή ψητό χοιρινό κρέας. Νόστιμο φαγητό είναι και η κότα στο φούρνο με ρύζι και σταφίδα.

Στερέα Ελλάδα – Πελοπόννησος

Στη Στερεά Ελλάδα τρώνε χοιρινό με σέλινο, κοτόσουπα, αλλά και γαλοπούλα γεμιστή.
Στην Πελοπόννησο προτιμούν το γουρουνόπουλο ψημένο στο φούρνο και την κρεατόπιτα ενώ στη Σπάρτη, οι νοικοκυρές πλάθουν την παραδοσιακή κουλούρα της περιοχής.

Νησιωτική Ελλάδα

Στην Κεφαλλονιά τρώνε την πουρτίδα, δηλαδή χοιρινό με λάχανο ή κουνουπίδι, ενώ στην Κέρκυρα τα Χριστούγεννα τρώνε κόκκορα παστιτσάδα.

4   Πηγή:https://www.sintayes.gr/

Στην Κρήτη τα Χριστούγεννα  το χοιρινό κρέας δεν λείπει από κανένα σπίτι. Αγαπημένο φαγητό τους  είναι το γουρουνόπουλο στο φούρνο, ψημένο με λεμονόφυλλα.

5   http://www.bostanistas.gr/

Αριάδνη   Ι.

Πηγή: https://eleftherostypos.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης