Η «άγνωστη» σφαγή των Αργείων από τους Γάλλους

cebbceb1cf81ceb9cf83ceb1-ceb1cf81ceb3cebfcf85cf83

 

 

της Πηνελόπης Μητροσύλη

4 Ιανουαρίου 1833. Μια σφαγή στην κυριολεξία αθώων πολιτών του Άργους, που «γράφτηκε» στην πρόσφατη σχετικά ιστορία του τόπου μας. Άγνωστη για μένα και πιστεύω για πολλούς από εσάς, έτσι αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας. Και να πώς έχουν τα πράγματα:

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια υπήρχε απόλυτη αναρχία, λόγω των βαριών κατηγοριών που αντιμετώπιζε η Κυβέρνηση υπό τους Κωλέττη , Ζαΐμη και Μεταξά για ανικανότητα διοίκησης και έλλειψη χρημάτων . Αντιμέτωπη ήταν ή Στρατιωτική επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Στο Άργος υπήρχε τρίτο κόμμα υπό τους Κριεζώτη, Τσώκρη και Στράτο.

Η κυβέρνηση Ναυπλίου θέλοντας να καταστρέψει τη Στρατιωτική επιτροπή του Άργους, πείθει το Γάλλο Στρατηγό κορβέ να στείλει (στο Άργος) 800 άνδρες δήθεν για να προστατευθεί ή πόλη από την αναρχία. Ο Τσώκρης αντέδρασε και διαμαρτυρήθηκε , παρόλα αυτά στις 2 Ιανουαρίου 1833 ο Γάλλος επικεφαλής Νωδ κατέλαβε τους Στρατώνες.

Την επόμενη έφτασε ο Συνταγματάρχης Στοφέλ με στρατό και πυροβόλα όπου κατέλαβε αυθαίρετα την Οικία του Καλλέργη , κατά την απουσία του, την οποία υπερασπίστηκε ανεπιτυχώς ο υπολοχαγός Σπ. Καλλισγούρος. Έτσι συνελήφθη και το επόμενο πρωί ο Στοφέλ τον τουφέκισε στον κήπο του κτιρίου.

Στις 4 Ιανουαρίου ένας μεθυσμένος στρατιώτης του Κριεζώτη ξεκίνησε το μεγάλο κακό. Μαζί με άλλους έπινε στη ταβέρνα της Γούβας. Όταν κάποιοι Γάλλοι μπήκαν στην ταβέρνα ο μεθυσμένος τους προκαλούσε και μετά από τον καυγά άρχισε να τους λιθοβολεί. Αυτοί έτρεξαν να σωθούν και να πουν τα γεγονότα στο Διοικητή τους. Ξαφνικά άρχισαν να κτυπούν οι καμπάνες του Αγίου Ιωάννου επειδή είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής των Δημογερόντων για την υποδοχή του Όθωνα.

Ο Γάλλος Διοικητής νόμισε ότι οι Αργείοι επαναστατούν και έτσι στις μία το μεσημέρι της 4ης Ιανουαρίου ο Γαλλικός στρατός κατέλαβε τους δρόμους και τις πλατείες , σκότωνε αδιακρίτως άνδρες , γυναίκες, παιδιά, έσπαζε τις πόρτες των σπιτιών και με τις λόγχες εκτελούσε φιλήσυχους, αθώους και άοπλους πολίτες . Το κακό κράτησε μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Ο Νωδ απαγόρευσε να τα δουν οι νεκροί, κάθε νεκρώσιμη ακολουθία και εκκλησιαστική πομπή. Τα πτώματα ετάφηκαν σε δυο τάφρους, ο ένας στην πλατεία και ο άλλος στον Άγιο Ιωάννη. Τότε ο Αρχιερέας Άνθιμος Κομνηνός επισκεφθηκε τον Νωδ ζητώντας δικαιοσύνη και φιλανθρωπία. Ο Νωδ τον σεβάστηκε και διέταξε γενική αποχώρηση. Η νύχτα βρήκε το Άργος να σιωπά και να θρηνεί.

 

Πηγή: http://argolikivivliothiki.gr, ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΓΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, από το βιβλίο του Ιωάννη Ερν. Ζεγκίνη «Το Άργος δια μέσου των αιώνων»

 

Σχολιάστε

Top