«Τα σπάργανα του Χριστού»

Τα σπάργανα του Χριστού

          Τηγανίτες ψημένες πάνω σε πυρωμένη πέτρα και μέσα στο τζάκι, που στην συνέχεια τις μελώνουν σε ζαχαρόνερο, με καρύδια και κανέλα, είναι το γλύκισμα που τρώγεται το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Είναι τα «σπάργανα το Χριστού», που οι νοικοκυρές σε κάθε ηπειρώτικο σπίτι ετοιμάζουν για το τραπέζι της παραμονής. Το έθιμο συμβολίζει τα σπάργανα του Ιησού στην φάτνη και έρχεται από το βάθος του χρόνου. Είναι ίσως, το πλέον παραδοσιακό στην Ήπειρο, μάλιστα, έχει επηρεάσει άμεσα και τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα που λένε τα παιδιά την παραμονή της Γέννησης του Χριστού.

             «Ελάτε εδώ γειτόνισσες, και εσείς γειτονοπούλες,

                τα σπάργανα να φτιάξουμε,

                και το Χριστό ν’ αλλάξουμε…».

            «Καὶ ἐσπαργάνωσεν (ἡ Παναγία) αὐτὸν

             καὶ ἀνέκλινεν αὐτὸν ἐν τῇ φάτνῃ».

         Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, την Παραμονή των Χριστουγέννων, πολύ νωρίς το πρωί, οι νοικοκυρές στα χωριά της Ηπείρου, συνήθιζαν να φτιάχνουν τις τηγανίτες στην πλάκα, οι οποίες ήταν μελωμένες με ζαχαρόνερο (ή μέλι), καρύδια και κανέλα και αποτελούσαν ένα τοπικό γλύκισμα της περιοχής. Πρόκειται για μια πεντανόστιμη “στίβα” από τηγανίτες ψημμένες στο τζάκι σε πυρωμένη πέτρα.

Πηγή: epirusnow.grαρχείο λήψης (2)

 https://www.youtube.com/watch?v=IsVfgWErH6I]

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης