Η σπατάλη τροφίμων, ένα απλό κι όμως τόσο σύνθετο πρόβλημα – Γράφουν οι : Αρμένη Παρασκευή, Γουλάπτση Μαρία, Χαλβατζής Άγγελος,

Αγαπητέ αναγνώστη,

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της σπατάλης των τροφίμων, τη λεγόμενη  ‘’Stop Food Waste Day’’ που καθιερώθηκε να γιορτάζεται την 1η Μαρτίου, γράφουμε αυτό το άρθρο για να σε προβληματίσουμε και να σε ευαισθητοποιήσουμε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Σίγουρα, η μαμά σου , όταν ήσουν πιο μικρός/ή και δεν ήθελες να τελειώσεις το φαγητό σου, για να σε πείσει θα σου είχε πει: ‘’ Τα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε.’’ Τότε μάλλον θα γέλασες ή θα σου φάνηκε αστείο, αλλά τα  πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ό,τι νομίζεις. Περισσότεροι από 730 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από την πείνα, ενώ πόσοι άλλοι πετάνε γύρω στο 1 δισεκατομμύριο γεύματα καθημερινά. Πιθανότατα, ένας από αυτούς είσαι εσύ!

Η σπατάλη τροφίμων, καθώς και η απώλεια τροφίμων που προκύπτει όταν ποσότητες τροφίμων χάνονται προτού φτάσουν στους καταναλωτές, αποτελούν παγκόσμια πρόκληση. Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται ανά τον κόσμο χάνεται ή σπαταλάται σε κάποιο στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού. Στην ΕΕ, η ετήσια σπατάλη τροφίμων υπολογίζεται σε πάνω από 59 εκατομμύρια τόνους, που αντιστοιχούν σε 132 κιλά ανά άτομο. Συγκεκριμένα: 72 κιλά σπαταλούνται στα νοικοκυριά,25 κιλά στην μεταποίηση των τροφίμων,15 κιλά σε εστιατόρια και υπηρεσίες,11 κιλά χάνονται στην παραγωγή και 10 κιλά κατά τη διάρκεια της λιανικής πώλησης και διανομής.

Αυτή η σπατάλη σημαίνει περισσότερη αποψίλωση δασών, περισσότερη άρδευση και κατά συνέπεια περισσότερη χρήση νερού, μεγαλύτερη πίεση στο έδαφος, περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα, και υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, όταν πετάμε φαγητό “πετάμε” και την ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε για την καλλιέργεια και την μεταφορά του. Τα απόβλητα τροφίμων έχουν επιπτώσεις στην οικονομία και το περιβάλλον μας. Η απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα οδηγούν σε οικονομικές απώλειες περίπου 870 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως ανά έτος. Αυτό ισοδυναμεί με 810 ευρώ κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό. Σε παγκόσμια κλίμακα, τα απόβλητα τροφίμων ευθύνονται για το 6% των εκπομπών GHG, το οποίο συγκρίνεται με δισεκατομμύρια τόνους μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχουν απλές συνήθειες που όλοι μπορούμε να υιοθετήσουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό. Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίζεις τα γεύματά σου και να φτιάχνεις μια λίστα για τα ψώνια σου ώστε να αγοράζεις  μόνο αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι. Ακόμα, όταν είσαι στο σουπερμάρκετ μην ξεχνάς να κοιτάζεις τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων, ενώ όταν μαγειρεύεις να ελέγχεις τις ποσότητες που χρησιμοποιείς για να μειώσεις τη σπατάλη. Επιπροσθέτως, μη διστάσεις να αξιοποιήσεις  αυτά που έχουν περισσέψει μετατρέποντας τα σε νέες γευστικές δημιουργίες. Τέλος, αγόρασε έναν κάδο κομποστοποίησης  ή χρησιμοποίησε τον ‘’ καφέ’’ κάδο της γειτονιάς σου ώστε τα υπολείμματα των τροφών να γίνουν λίπασμα και να καταλήξουν ξανά στο έδαφος.

Κλείνοντας, αγαπητέ αναγνώστη, ελπίζουμε να κατάλαβες τη σοβαρότητα του προβλήματος και την αναγκαιότητα να δράσουμε άμεσα και πλέον να μην το αγνοείς και το θεωρείς αμελητέο. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 81% των ανθρώπων δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να δραστηριοποιηθούν, ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση, γεγονός που μας δίνει πολλές ελπίδες για το μέλλον. Κάνε κάτι κι εσύ!!!

Πηγές:

https://www.lifo.gr

https://www.teagasc.ie

https://www.teagasc.ie

https://www.consilium.europa.eu

https://www.greenpeace.org

https://www.in.gr