Ελληνική Οικονομία 2022

Από οικονομικής άποψης, το έτος 2022 ήταν κακό σχεδόν για όλους με παράγοντες όπως ο πληθωρισμός και η αστάθεια στα χρηματιστήρια να επηρεάζουν αρνητικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Economist, αυτή η κακή συνολική επίδοση κρύβει μεγάλες διαφορές: ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές μέσο, τα πήγαν αρκετά καλά.

Για να αξιολογήσει αυτές τις αποκλίσεις, ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες: την αύξηση του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, το εύρος του πληθωρισμού, την απόδοση του χρηματιστηρίου και το δημόσιο χρέος. Οι δείκτες αυτοί εξετάστηκαν για 34 κυρίως πλούσιες χώρες.

«Κατατάξαμε κάθε οικονομία ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγε σε αυτούς τους δείκτες και δημιουργήσαμε μια συνολική βαθμολογία», σημειώνει το δημοσίευμα.

Στην κορυφή της λίστας εντοπίζονται μεσογειακές χώρες με προεξέχουσα την ελληνική οικονομία. Άλλες χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης του 2008, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, σημειώνουν επίσης υψηλή βαθμολογία. Ψηλά βρίσκεται και η Ιρλανδία που επίσης αντιμετώπισε πρόβλημα το 2008.

Εν τω μεταξύ, παρά την πολιτική σταθερότητα, η Γερμανία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της λίστας. Δύο χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία και η Λετονία, οι οποίες κέρδισαν επαίνους τη δεκαετία του 2010 για τις ταχείες μεταρρυθμίσεις, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης