Σαν τον πύργο της… PISA, οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών!

Σαν τον πύργο της… PISA, οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών!

 

Οι πολύ χαμηλές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών, στην κατανόηση κειμένου- και όχι μόνο – στον πρόσφατο διαγωνισμό PISA έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό, για τους λόγους  οι οποίοι έχουν συντελέσει στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης.

Είναι γνωστό, πως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με την εμφάνιση του διαδικτύου, οι νεότερες γενιές έχουν αρχίσει σταδιακά να εγκαταλείπουν την ανάγνωση βιβλίων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι οι ασχολίες των νέων έχουν περιοριστεί στα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή στην παρακολούθηση ταινιών και σειρών, σε συνδρομητική και μη τηλεόραση. Ακόμη, η ενημέρωση των νέων γίνεται αποκλειστικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτόν τον τρόπο, συρρικνώνεται το λεξιλόγιο, και κατά συνέπεια η κατανόηση του γραπτού λόγου.

Εκτός όμως από τις αδυναμίες που αναφέρθηκαν, σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση της προσοχής των νέων – και όχι μόνο – την τελευταία δεκαετία. Όπως αναφέρει η αμερικανίδα καθηγήτρια Γκλόρια Μαρκ, σε μία πρόσφατή της έρευνα, το εύρος της προσοχής των ανθρώπων, έχει πέσει από τα 2,5 λεπτά, στα 47 δευτερόλεπτα. Αυτή η κατακόρυφη πτώση οφείλεται στην εμφάνιση του λεγόμενου “multi-tasking’’, όταν δηλαδή δεχόμαστε ερεθίσματα από πολλούς παράγοντες, μειώνοντας έτσι την διάρκεια της προσοχής μας. Επιπλέον, το μέγεθος του λόγου έχει μειωθεί, λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το TikTok, αλλά και οι σύντομες συνομιλίες, οι οποίες ανταλλάσσονται.

Συνεπώς, καθίσταται αναγκαία η αντιμετώπιση αυτού του μείζονος προβλήματος. Μερικοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό, είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας, η διεύρυνση των δραστηριοτήτων και η μείωση του χρόνου έκθεσης σε οθόνες.

ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

ΠΗΓΕΣ:

Διάσπαση Προσοχής: Θα καταφέρουμε ποτέ ξανά να συγκεντρωθούμε;(2024) News 24/7. Available at: https://www.news247.gr/magazine/reportage/diaspasi-prosoxis-tha-kataferoume-pote-xana-na-sigkentrothoume/

Ertnews.gr, Σ.Ο. (2023) Pisa: Χαμηλές μαθητικές επιδόσειςτηςελλάδας σε Μαθηματικά, κατανόησηκειμένου και φυσικές επιστήμες – Η κατάταξη ανάχώρα, ertnews.gr. Available at: https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/pisa-xamiles-mathitikes-epidoseis-tis-elladas-se-mathimatika-katano-isi-keime-nou-kai-fysike-s-episti-mes-i-katataksi-ana-xora/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης