ΑΓΧΟΣ : ΕΝΑΣ ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ( ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! )

ΑΓΧΟΣ  :  ΕΝΑΣ   ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ   ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ  (  ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! )

Ο  όρος   «άγχος»  προέρχεται από το ρήμα  « άγχω» που σήμαινε  πνίγω . Συνιστά   μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή  για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Ωστόσο , στην εφηβεία συνήθως οποιαδήποτε συναισθηματική κατάσταση είναι πιο έντονη και έτσι ο έφηβος  φτάνει στο σημείο να αγχώνεται περισσότερο από όσο θα έπρεπε , κάτι που δυσκολεύει τη ζωή του και αλλοιώνει την ποιότητά της.

Δεν κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ στο τί  προκαλεί το άγχος των εφήβων ,καθώς κάθε έφηβος γνωρίζει την πηγή του συναισθήματος αυτού , που μπορεί να είναι για παράδειγμα οι σχολικές επιδόσεις,  οι σχέσεις με τους γονείς  ή κάτι άλλο.

Στη συνέχεια θα επισημανθούν  ορισμένοι τρόποι αντιμετώπισης  του που ίσως σας φανούν χρήσιμοι.

  • Αναγνώριση  του δικαιώματος αίσθησης φόβου και άγχους και δυνατότητα συζήτησης με τους γονείς
  • Διάλογος μεταξύ γονέων – εφήβων  ( ή ψυχολόγου – εφήβων) έστω και μια συμβουλή από κάποιον που εμπιστευόμαστε  μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη
  • Τεχνικές  αναπνοής  :  αργές και βαθιές ανάσες  σε συνδυασμό με απόλυτη  αυτοσυγκέντρωση σε   αυτές επιφέρουν βελτίωση στον ρυθμό της καρδιάς και χαλάρωση του νευρικού συστήματος
  • Θέσε  στόχους  και βάλε προτεραιότητες  , φτιάξε  ένα πρόγραμμα και τήρησέ το  όσο μπορείς ώστε να μην πιέζεσαι  τόσο πολύ για να βρίσκεις χρόνο κάθε μέρα
  • Το  γέλιο  βοηθάει  περισσότερο από όσο νομίζεις! Μια καλή ταινία, μια βόλτα με τους αγαπημένους σου, κάποια αγαπημένη δραστηριότητα , η μουσική,  θα σε  βοηθήσουν να χαλαρώσεις και  θα ανεβάσουν το επίπεδο  ενδορφινών  ( ορμόνες υπεύθυνες  για τη χαρά).

Πολλοί  έφηβοι υποφέρουν καθημερινά από άγχος. Μερικοί τόλμησαν να μιλήσουν για αυτόν τον αόρατο εχθρό …

«Προσπαθώ να το κρύβω γιατί αν το δείξω, θα χαλάσω τη διάθεση των άλλων»

«Με πόναγε το στομάχι μου ,πήγα στο γιατρό ,μου έδωσε χάπια για να ηρεμήσω»

« Δεν μπορούσα να σκεφτώ , είχα θολώσει. Όλη αυτή η δυσφορία  εξελίχθηκε σε διατροφική διαταραχή . Ό,τι  έτρωγα το έκανα εμετό »

«Όλες αυτές οι ανησυχίες είναι ρεαλιστικές. Υπάρχουν άτομα που δεν αγχώνονται  σε αντίθεση με εμένα. Ο μεγαλύτερος  εχθρός μου είναι ο ίδιος μου ο εαυτός»

« Αν αυτό που ένιωθα ήταν ήχος , θα είχε να κάνει με κλασική μουσική γιατί κάθεσαι ,την ακούς και όσο δυναμώνει ο ρυθμός ,εντείνεται και το άγχος σου …»

« Με  έκανε να τρέμω , να ανεβάζω δέκατα, να παθαίνω κρίσεις πανικού, να ζαλίζομαι»

«Νιώθω ότι θα λιποθυμήσω , ότι δεν μπορώ να αναπνεύσω κάποιες φορές. Αγχώνομαι με τα πάντα»

« Δε νομίζω ότι θα φύγει ποτέ, είναι μια σκοτεινή σκιά, ένα τέρας δίχως μορφή.»

«Για να το αντιμετωπίσω θέτω μικρούς στόχους που να μου ενισχύουν το ενδιαφέρον  να συνεχίσω»

« Δεν θέλω να μιλάω για αυτό, νιώθω ότι δεν θα με καταλάβουν , θα ερμηνεύσουν αλλιώς αυτό που νιώθω»

« Με φοβίζει το ‘’τίποτα’’ . Η αίσθηση  του ότι ζούμε μια ψευδαίσθηση που δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό. Η αντίληψη ότι πρέπει να τα περνάμε όλα αυτά για να επέλθει  ο θάνατος »

« Συχνά με πιάνω να ασκώ αυστηρή κριτική στον εαυτό μου για τα λάθη μου  και τις απροσεξίες μου. Δεν έχω όμως απάντηση στο πώς νιώθω»

« Αυτό που νιώθω χαρακτηρίζεται από το  ‘’ cold’’ του  Jorge Mentez    καθώς εκφράζει  την ένταση ,  την   ησυχία , την ταχύτητα, τις αυξομειώσεις  της χαράς, της θλίψης, της απορίας»

« Νομίζω πως ο χρόνος  προκαλεί σύγχυση.  Πολλές φορές  αισθάνομαι πως δεν είμαι αρκετή ή ότι τρέχει πολύ αργά ,  γεγονός που με κρατά προσκολλημένη στο αιώνιο ,όπως φαντάζει, παρόν. Στην τελική, όμως, τί είναι ο χρόνος ; »

« Σίγουρα πρέπει ο κόσμος  να αποκτήσει ενσυναίσθηση, μια από τις μεγαλύτερες αρετές και να πάψει να απαξιώνει όλα αυτά που νιώθει ο διπλανός του»

« Σίγουρα προτείνω ψυχοθεραπεία. Δεν μπορείς εύκολα να το περάσεις μόνος όλο αυτό.»

« Μην σκέφτεσαι   τα πάντα τόσο  πολύ, ούτε τι σκέφτονται οι άλλοι. Βρες  κάτι που σε ευχαριστεί ! »

« Η ζωή είναι πολύ μικρή  για να αφήνουμε το άγχος να μας καταβάλει »

Οι μαθητές που μίλησαν  διηγήθηκαν τις εμπειρίες τους και πρότειναν λύσεις. Το άγχος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ας μην κατακρίνουμε κάποιον για αυτό. Φαίνεται ίσως ασήμαντο αλλά είναι τόσο σημαντικό!

Αν νιώθεις πως χρειάζεσαι βοήθεια ,μίλα σε κάποιον που θα σε ακούσει, μην διστάσεις να επισκεφτείς έναν ψυχολόγο αν χρειαστεί. Δεν είσαι μόνος . Δεν είσαι μόνη.

ΑΓΓΕΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ  10306 ( ΑΝΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ )

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης