Η τεχνολογία και η νεολαία

Teens-on-Facebook-e1380137788964

Η ανθρωπότητα διανύει τον 21ο αιώνα, έναν αιώνα με ραγδαίες εξελίξεις και ριζικές μεταβολές. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιδιοπροσωπίας της σύγχρονης πραγματικότητας διαδραματίζει η τεχνολογική άνοδος που επιδρά στο σύνολο του ανθρωπίνου πληθυσμού. Ωστόσο, η καταλυτική της δράση αντικαθρεφτίζεται στη ζωή των νέων, στα «βλαστάρια» του κοινωνικού συνόλου σημειώνοντας τόσο θετικό όσο και αρνητικό αντίκτυπο σε ποικίλες διαστάσεις της ζωής τους.

Ως πρωταρχικό στοιχείο για την προσέγγιση του καρποφόρου ρόλου της τεχνολογίας προβάλλεται το γεγονός ότι η νεολαία δημιουργεί πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μέσω των διαφόρων κοινωνικών δικτύων. Με τον τρόπο αυτό, οι νέοι έρχονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους, μοιράζονται κάθε δευτερόλεπτο και ώρα κοινές ανησυχίες ανεξάρτητα από χρονικές δεσμεύσεις και τοπικές οριοθετήσεις, όπως χιλιομετρικές αποστάσεις ή βραδινές ώρες. Κατ’ επέκταση, η αποξένωση και ο ατομισμός αποφεύγονται, αφού προωθείται η εξωστρέφεια και ικανοποιείται η έμφυτη κοινωνικότητα των ατόμων, δηλαδή η εγγενής παρόρμηση του ανθρωπίνου όντος να συνδιαλεχθεί και να συνυπάρξει με τον άλλο. Επομένως, είναι κατανοητό πως η ψυχολογική κατάσταση των νεαρών βρίσκεται σε ευφορία και όχι σε παρακμή.

Η ευεργετική δράση της τεχνολογικής θαυματοποιίας δεν περιορίζεται μονάχα στον ψυχικό, αλλά επεκτείνεται και στον πνευματικό κόσμο των νέων. Και αυτό, γιατί μέσω των υπολογιστών ή κάποιας παρεμφερούς συσκευής το άτομο έχει την ευκαιρία να διεισδύσει σε ποικιλώνυμους γνωστικούς χώρους, σε απεριόριστη και πλούσια βιβλιογραφία, να περιπλανηθεί σε πρωτόγνωρες γειτονιές της γνώσης και να αναβαθμιστεί εσωτερικά. Ως εκ τούτου, ο υπό διαμόρφωση άνθρωπος μέσα στην προσωπική εφηβική του νοητική περιπέτεια, με την ζωηρότητα και την ανησυχία του πνεύματος, δεν μένει μετέωρος, αλλά κατατοπίζεται, κατευθύνεται από την εν λόγω γνώση και εν τέλει βλέπει να ξετυλίγεται μπροστά του ένα ευοίωνο μέλλον απαλλαγμένο από την καταστροφική πνευματική στειρότητα και πενία.

Από την άλλη πλευρά, η τεχνολογία επιδρά και αρνητικά στους νέους. Οι τελευταίοι «βάζουν» σε κίνδυνο την υγεία τους, καθώς εκθέτουν τους εαυτούς τους για πολλές ώρες την ημέρα σε οθόνες, οι οποίες εκπέμπουν υψηλά ποσά ακτινοβολίας. Συγχρόνως οι οφθαλμίατροι επισημαίνουν ότι η υπερβολική χρήση του υπολογιστή μπορεί να επιδεινώσει την προδιάθεση για μυωπία, με τα ποσοστά των παιδιών που χρειάζονται διορθωτικά γυαλιά να έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Επιπρόσθετα, η πολύωρη χρήση της τεχνολογίας στερεί από το άτομο τη δυνατότητα για περαιτέρω δραστηριότητες με αποτέλεσμα την αύξηση του ατομικού βάρους του νέου. Παράλληλα, ένας άλλος κίνδυνος που επισημαίνεται είναι η ένδειξη μοναξιάς και ταυτόχρονα η δυσκολία κοινωνικοποίησης. Με έναν υπολογιστή ή ένα smartphone  καθημερινή συντροφιά στερείται αυτόματα ο νέος την απόλαυση μιας παρέας ή την ένταξη σε ένα κοινωνικό σύνολο με μακροπρόθεσμες συνέπειες στη ψυχολογία και την κοινωνική του ζωή.

Ακόμα, η τεχνολογία έχε τη δυνατότητα να οδηγήσει σε κοινωνική σύγκριση. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν άσχημα όταν χρησιμοποιούν ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, επειδή κατευθύνονται υποσυνείδητα σε σύγκριση και ανταγωνισμό με άλλους ανθρώπους. Θα μπορούσε να αναφερθεί το γεγονός ότι οι οθόνες «βάζουν» σε πειρασμό τους νέους να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί η τάση των νέων να συνδυάζουν την τεχνολογία με άλλες δραστηριότητες όπως να κοιτάζουν το κινητό τους τη στιγμή που προσπαθούν να διαβάσουν, με άμεσο επακόλουθο την βαθμολογική πτώση στη σχολική πορεία.

Συμπερασματικά, η τεχνολογία είναι μια εφεύρεση, η οποία έχει καταλάβει ολοκληρωτικά την καθημερινότητα του ανθρώπου. Αυτή η σπουδαία δημιουργία έχει πολλαπλές επιδράσεις εκ των οποίων μπορούν να προκύψουν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Αυτό ορίζεται από τη χρήση της, από τους ανθρώπους και ιδιαίτερα από τους νέους.

Συγγραφική ομάδα: Σερντάρι Αρμάντο, Κιάκου Ειρήνη, Τζες Σωτήριος, Παθέκας Κωνσταντίνος

Πηγή πληροφοριών: https://www.huffingtonpost.gr/2015/11/11/-life-texnologia-ygeia-efivwn

 

Σχολιάστε

Top