ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΝ 21o ΑΙΩΝΑ

gennisis

Χριστούγεννα! Οι δρόμοι πλημμυρίζουν με πολύχρωμα φωτεινά λαμπάκια, τα σπίτια και τα μαγαζιά βρίσκονται στολισμένα με χριστουγεννιάτικα δέντρα και όλα τα συναφή, πολλές φορές ακόμα και ένα μήνα πριν την ημέρα των Χριστουγέννων. Οι άνθρωποι τρέχουν να προλάβουν. Να αγοράσουν δώρα, να φτιάξουν γλυκά και να κάνουν γενικά όλα όσα χρειάζονται για τη συγκεκριμένη μέρα.

Οι πολυεθνικές, που ο μόνος τους στόχος είναι το κέρδος και κυρίως η μεγιστοποίηση του, εκμεταλλεύονται το γεγονός των Χριστουγέννων γι’ αυτόν τον λόγο. Μέσω των Μ.Μ.Ε. και κυρίως της τηλεόρασης προσπαθούν να πείσουν, κάτι που συνήθως πετυχαίνουν, τους καταναλωτές να αγοράσουν τα προϊόντα τους. Οι άνθρωποι με τον καιρό συνηθίζουν αυτήν την υπερκατανάλωση και σιγά σιγά ξεχνούν τι είναι πραγματικά τα Χριστούγεννα, αφού παρασύρονται από την πληθώρα των αγαθών και των απολαύσεων.

Μέσα από μια έρευνα που κάναμε στο σχολείο μας συλλέξαμε αρκετές προσωπικές απόψεις για το τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα. Αυτές που αναφέρθηκαν περισσότερο παρουσιάζονται παρακάτω:

Διακοπές                                                 ψώνια                                   φαγητά

 

Δώρα                                            κάλαντα

Όπως βλέπετε, οι περισσότεροι μιλάνε για υλικά αγαθά, ξεκούραση κτλ. Όμως μόνο αυτό είναι τα Χριστούγεννα; Οι παρέες, οι διασκεδάσεις και τα φαγητά; Μήπως υπάρχει κάποιο άλλο, βαθύτερο νόημα πίσω από την έννοια των Χριστουγέννων; Εντάξει, όλοι ξέρουμε την ιστορία της γέννησης του Χριστού, όμως για ποιο λόγο τη γιορτάζουμε;

Ο ερχομός του Χριστού στη γη έχει ένα βαθύτερο νόημα και στόχο. Ο Χριστός ήρθε στη γη για ένα και μοναδικό λόγο. Για να σώσει τον άνθρωπο. Ήρθε για να του δείξει το σωστό δρόμο και να τον οδηγήσει στην βασιλεία των Ουρανών. Ο Θεός έγινε άνθρωπος, πέρασε τόσα πάθη και στο τέλος σταυρώθηκε και αναστήθηκε για να δείξει στον άνθρωπο την αλήθεια. Με αυτήν του την κίνηση έδωσε στον άνθρωπο την δυνατότητα να φτάσει στην θέωση, να γίνει δηλαδή και ο ίδιος θεός κατά χάριν. Γι’ αυτό κι εμείς πανηγυρίζουμε και γιορτάζουμε, γιατί ο Θεός από την αγάπη του για εμάς έγινε άνθρωπος χαρίζοντάς μας έτσι την αγιότητα.

Γι’ αυτό κι εμείς ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τον υλικό κόσμο κι ας αναλογισθούμε τι πραγματικά γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Ίσως τότε να νιώσουμε στα αλήθεια ευτυχισμένοι εκείνη την ημέρα.

Γράφουν η Ελισάβετ Πατρίκη και Ελευθερία Σιφναίου

Σχολιάστε

Top