Γλωσσάρι για… ενήλικες!

glossary

Στη σημερινή κοινωνία, με την εξέλιξη της τεχνολογίας να παίζει εξέχοντα ρόλο στην ζωή μας, και άλλους ανθρώπους να την ακολουθούν, και άλλους όχι και τόσο, οι νέοι ξενικοί όροι που έχουν εισαχθεί στην γλώσσα, κυρίως όσων ασχολούνται με το internet και τα social media, συχνά μπερδεύουν τους παλιότερους ή τους λιγότερο σχετικούς. Οπότε, αυτό το λεξικό είναι φτιαγμένο και αφιερωμένο σε όλους εσάς, τους μπαμπάδες και τις μαμάδες που δεν καταλαβαίνετε τίποτα από όσα λέμε εμείς τα παιδιά σας!

Troll: Το troll είναι μια έννοια που προέρχεται από την αρχαία σκανδιναβική μυθολογία, και αναφέρεται σε κάποια πλάσματα δαιμόνια, επικίνδυνα, ενοχλητικά και άσχημα. Στην internetική διάλεκτο, τα troll είναι χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι με διάφορους τρόπους ενοχλούν και πειράζουν τους υπόλοιπους χρήστες. Φυσικά, ενώ τις περισσότερες φορές είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, άλλες πετυχαίνει πάλι το να ψυχαγωγήσει, με απώτερο σκοπό όμως να εξαγριώσει το θύμα του. Ενώ τα troll συναντώνται κυρίως στο internet, μερικές φορές χρησιμοποιείται ο όρος για να περιγράψει κάποιο άτομο ή κατάσταση που προκαλεί γέλιο, ενόχληση, ή γενικά έντονα συναισθήματα και στην πραγματική ζωή.

YOLO: πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων You Only Live Once. Ουσιαστικά σημαίνει ζήσε τη ζωή σου, γιατί ζεις μόνο μια φορά. Σε βάθος λέει πως ο μόνος τρόπος να ζήσεις την ζωή σου ευτυχισμένα είναι να μην ανησυχείς για το αύριο, αλλά να ζεις την κάθε στιγμή. Στην ελληνική υπάρχουν τα αντίστοιχα «Μία ζωή την έχουμε» και «Η ζωή ειναι μικρή».

Viral: είναι κάτι που έχει γίνει πολύ γνωστό και είναι «η καινούρια μόδα».Η λέξη viral  μπορεί να αναφέρεται σε ένα βίντεο ένα τραγούδι, ένα site, μία εικόνα, μία ατάκα, κλπ, το οποίο το αγάπησε πολύ ο κόσμος ή απλά του άρεσε πολύ κι έτσι το διέδωσε κάνοντας το γνωστό παγκοσμίως, χωρίς να σημαίνει ότι είναι και κάτι αξιόλογο. Αυτά που χαρακτηρίζονται τέτοια στην ουσία κάνουν το «μπαμ» και μετά από κάποιον καιρό αρχίζουν να εξαφανίζονται – ξεχνιούνται.

Hashtag: είναι ένα είδος «ετικέτας» που βάζουμε πάνω σε μία λέξη ή φράση χρησιμοποιώντας το σύμβολο #.  Ένα hashtag, δείχνει σε τι αναφέρεται η δημοσίευσή μας. Ο ρόλος του είναι να τονίσει το θέμα της δημοσίευσης και να την συμπεριλάβουν σε ηλεκτρονικές αναζητήσεις με αυτό το θέμα.Τα hashtags πλέον χρησιμοποιούνται για την προώθηση τηλεοπτικών προϊόντων και μαζικών συζητήσεων, για την κινητοποίηση του κόσμου σε θέματα κοινής ευαισθησίας, για τη διαφήμιση εταιρειών και υπηρεσιών και πολλά άλλα. Όταν χρησιμοποιούνται σε μια συζήτηση η διάλογο, βοηθούν στο να δώσουν χιούμορ, και να περάσουν κάποιο μήνυμα ή σχόλιο σε μία η δύο λέξεις.

Παρακάτω παρατίθενται μερικά αρκτικόλεξα από την αγγλική. Σίγουρα κάποια από αυτά πάντα ήταν άγνωστες έννοιες σε κάποιους από μας, ακόμα και στους νεότερους.

ty – thank you (σ’ ευχαριστώ)

u2 – you too (κι εσύ επίσης)

w8 – wait (περίμενε)

y- why? (γιατί;)

afk – away from keyboard (δεν είμαι στο πληκτρολόγιο)

asap – as soon as possible (το συντομότερο δυνατόν)

b4 – before (πριν)

btw – by the way (επί τη ευκαιρία)

cu – see you (τα λέμε)

g2g – got to go (πρέπει να φύγω)

gl – good luck (καλή τύχη)

ic – I see (μάλιστα)

ik- I know (το ξέρω)

nm – never mind (δεν πειράζει)

np – no problem (κανένα πρόβλημα)

omg – oh my God (Ω! Θεέ μου!)

ppl – people (άνθρωποι)

l8r – later (τα λέμε αργότερα)

lol – laugh out loud (γελώ δυνατά)

Πηγές:

http://www.sport-fm.gr/

http://www.doctv.gr/page.aspx

http://e-didaskalia.blogspot.gr/

http://tobe.gr/

Γράφει ο Μιχάλης Κουρμούκης

Σχολιάστε

Top